Britse bedrijven meest bezorgd over energieprijzen en risico’s toeleveringsketen

Het Britse Office for National Statistics (ONS) heeft een analyse vrijgegeven van de belangrijkste zorgen van bedrijven, waarin problemen met de toeleveringsketen, inflatie en stijgende energieprijzen bovenaan de lijst staan.

Uit de belangrijkste bevindingen van het snapshot-rapport blijkt dat 28% van alle ondervraagde bedrijven met tien of meer werknemers de afgelopen maand problemen ondervond met de toeleveringsketen. Ook blijkt dat 52% van de bedrijven met tien of meer werknemers in de verwerkende industrie in maart melding maakte van een wereldwijde verstoring van de toeleveringsketen. De inflatie van de inputprijzen (23%) en de energieprijzen (20%) waren de twee grootste zorgen van de bedrijven eind vorige maand.

Susannah Streeter, senior beleggings- en marktanalist bij de Britse financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown, zegt in een reactie: “Er was goede hoop dat de problemen met de toeleveringsketen als gevolg van de pandemie nu zouden zijn opgelost, maar in plaats daarvan zijn bedrijven nog steeds in de greep van de onzekerheid, met het conflict in Oekraïne en de blokkades in China die tot nieuwe problemen met de voorraadafhandeling hebben geleid.

“Meer dan een kwart (28%) van de bedrijven heeft de voorbije maand te kampen gehad met wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, een stijging ten opzichte van het niveau van februari (26%). De productiesector is het zwaarst getroffen: meer dan de helft van alle bedrijven ondervindt hinder op een moment dat ze ook nog eens te kampen hebben met een dubbele dreun van stijgende energiekosten. De ongebreidelde inflatie is in toenemende mate een probleem voor het bedrijfsleven, waarbij bijna een kwart (23%) van de bedrijven de inflatie van de inputprijzen als een belangrijk punt van zorg beschouwt. Er is een duidelijke stijging van het aantal bedrijven dat zich zorgen maakt over de energieprijzen: een vijfde van de bedrijven (20%) noemt dit een belangrijk punt van zorg, tegenover 15% in februari,” voegde zij eraan toe.

Streeter zei dat het onwaarschijnlijk is dat de bezorgdheid over de stijgende kosten snel zal afnemen. Maar de geplande vrijgave van 60 miljoen vaten aan noodvoorraden door grote olieconsumerende landen, bovenop de 180 miljoen vaten die dagelijks uit de Amerikaanse oliereserves zullen worden geleverd, heeft volgens haar geholpen om de bezorgdheid over het aanbod enigszins weg te nemen.

“Maar dit was een kortstondige opluchting, want met Russische troepen die zich naar verluidt hergroeperen in Oekraïne en zonder zicht op een doorbraak in de vastgelopen besprekingen over Iran, lijkt de bezorgdheid over het mondiale aanbod maar niet te verdwijnen. De onlangs bekendgemaakte energiestrategie van het Verenigd Koninkrijk biedt op korte termijn nauwelijks soelaas voor de financiële pijn van hogere prijzen, omdat de nadruk ligt op de omschakeling op langere termijn van een afhankelijkheid van olie en gas naar kernenergie en hernieuwbare energiebronnen”, voegt Streeter eraan toe.