Brits taxatiebureau Charterfields slaat alarm over £2,2 miljard aan onderverzekering bij gebouwen

Meer dan een derde van de gebouwen die door taxatiespecialisten Charterfields zijn onderzocht, zijn voor meer dan 50% onderverzekerd, onthult het bedrijf in een rapport gebaseerd op een analyse van alle locaties waar Charterfields de afgelopen jaren een uitgebreide taxatie van de herstelkosten heeft uitgevoerd, Hierin komt naar voren dat de gedeclareerde herstelkosten voor 88% van de gebouwen en civiele werken ontoereikend waren. In totaal ontdekte het bedrijf een ‘gat’ van £ 2,2 miljard tussen de gedeclareerde waarden op locaties die het onderzocht (£ 6,3 miljard) en de waarden die het berekende via zijn beoordelingen (£ 8,5 miljard). Ongeveer 36% van deze locaties – in totaal 414 – waren voor meer dan 50% onderverzekerd, terwijl nog eens 20% tussen 25% en 50% onderverzekerd was

De grootste verschillen tussen de gedeclareerde en de geschatte herstellingskosten werden aangetroffen in industriële gebouwen en overheidsgebouwen, die respectievelijk met meer dan 250% en meer dan 160% onderverzekerd waren. Hotels, luchthavens, onderwijsgebouwen en ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en klinieken hebben ook meer dan gemiddelde verzekeringstekorten .Het bureau erkent dat onderverzekering verre van een nieuw probleem is, maar benadrukte dat de kloof tussen kosten en gedeclareerde waarden in 2022 en 2023 groter is geworden dan in voorgaande jaren, met ernstige gevolgen voor de afhandeling van schadeclaims.

Andrew Slevin, directeur bij Charterfields, zegt: “We hebben onderverzekering al vele jaren waargenomen en de hoge inflatie sinds 2019 betekende dat we verwachtten dat de verzekeringskloof iets groter zou worden, maar de omvang en diepte van het probleem in heel 2022 was nog steeds een schok. Naarmate de onderverzekering en de claiminflatie aanhouden, lijken verzekeraars een steviger positie in te nemen en moeten riskmanagers voorzichtig zijn met de gevolgen van brede verzekeringstekorten. Een bedrijf heeft onlangs bijvoorbeeld een schikking aangeboden gekregen van minder dan 30% van de waarde van een schadeclaim, waarbij de verzekeraar aandrong op een gemiddelde vanwege de mate van onderverzekering. Nu, meer dan ooit, zijn nauwkeurige verdedigbare kostenramingen voor gebouwen, inventarissen, machines en installaties een vitaal element voor de bescherming van elk bedrijf.”

Naast de waarde van onroerend goed rapporteerde Charterfields ook dat machines routinematig onderverzekerd waren, het meest dramatisch bij ziekenhuizen en in de voedingsmiddelensector. In beide gevallen bedraagt het verschil tussen de aangegeven en de geschatte waarde van machines en uitrusting meer dan 400%. Op alle locaties ontdekte Charterfields dat machines voor meer dan 80% onderverzekerd waren en voor meer dan 50% onverzekerd op twee op de vijf locaties.