Brandweer bezorgd over brandveiligheid containerwoningen

De brandweer maakt zich zorgen om de brandveiligheid van containerwoningen. Dat staat in een brief die naar de minister is gestuurd. Die containers zijn bedoeld om tijdelijk gebruikt te worden, maar blijven veel langer staan. En dat terwijl ze vaak aan minimale veiligheidseisen voldoen, met bouwmaterialen die vuur maar kort tegenhouden. Het gaat om duizenden containers die nog bewoond worden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Dat het flink mis kan gaan, bleek eind vorig jaar in de Riekerhaven in Amsterdam. Bij een brand gingen 75 woningen verloren. Alle bewoners konden op tijd het pand verlaten, wel kwamen zeven huisdieren om in de vlammenzee.

Tijdelijke woningen

De Riekerhaven-containers gaan al veel langer mee dan ooit bedoeld was. In 2005 werden ze voor vijf jaar weggezet in de Amsterdamse Houthavens. Uiteindelijk zouden ze daar tien jaar blijven staan, om vervolgens verderop in de stad herplaatst te worden in de Riekerhaven. Daar zullen ze tot 2027 blijven staan. De tijdelijke woningen die ooit voor vijf jaar bedoeld waren, zijn tegen die tijd 22 jaar oud.

Minder strenge eisen

Tijdelijk is dus helemaal niet zo tijdelijk. Dat is een probleem, want een tijdelijk gebouw hoeft aan veel minder strenge bouweisen te voldoen. Zo hoeft een woning de brand maar 30 minuten tegen te houden voor het overslaat naar de buren in plaats van 60 minuten. De lage eisen die aan een tijdelijk gebouw worden gesteld, zijn gebaseerd op de woningwet van 1901. Officiële cijfers zijn er niet, maar de onderzoeksredactie van RTL Nieuws ontdekte dat er in het hele land zeker 3000 containerwoningen zijn die slechts aan dat heel lage brandveiligheidsniveau voldoen. Zeker 2000 daarvan zijn al een keer hergebruikt.

Gat in de regels

De tijdelijke panden mogen aan lage eisen voldoen juist omdat ze maar voor een korte periode zijn bedoeld. Tijdelijke bouwwerken mogen maximaal 15 jaar blijven staan, waardoor het maar veilig hoeft te zijn voor een kortere periode. Blijft een containercomplex toch langer dan 15 jaar op zijn plaats staan, dan moet het flink worden aangepast zodat het wel aan de nieuwbouwregels voldoet. Maar er zit een gat in de regels: wanneer het tijdelijke gebouw op een andere plek opnieuw weggezet wordt, begint de teller weer op nul en mag het zonder grote aanpassingen nog eens 15 jaar blijven staan.

Oproep om met strengere regels te komen

In een brief in handen van RTL Nieuws roepen de brandweer en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland de minister van Binnenlandse Zaken op om het gat te dichten en met strengere regels te komen. Want ‘voldoen aan wet- en regelgeving levert bij tijdelijke bouw dus niet vanzelf een brandveilige situatie op’, staat in de brief. Een gebouw zou dan na 15 jaar altijd aan nieuwbouweisen moeten voldoen, of het nou op dezelfde plek blijft staan of ergens anders opnieuw neergezet wordt.

Lees ook: Controleer containerwoningen op brandveiligheid

Bron: Brandveilig.com