Brandveiligheid sluitpost bij Russische bouwprojecten

 

Het hoge dodental van de brand in een winkelcentrum in het Siberische Kemerovo lijkt voor een deel toe te schrijven aan de gebrekkige veiligheids- en brandpreventiemaatregelen. Het brandalarm zou defect zijn geweest en nooduitgangen zouden op slot hebben gezeten. Het winkelcomplex was pas enkele jaren oud, net als al die andere winkelcentra die de laatste jaren her en der in Rusland als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

Daarbij wordt vaak de hand gelicht met brandveiligheidsvoorschriften, zegt correspondent David Jan Godfroid. Zo zouden de wanden van het winkelcentrum in Kemerovo met plastic zijn bekleed, waardoor de brand razendsnel om zich heen kon grijpen. Dergelijke branden komen geregeld voor in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, bioscopen en clubs in Rusland, en het dodental loopt vrijwel altijd in de tientallen of soms meer dan honderd doden.

In totaal komen er jaarlijks in Rusland duizenden mensen om bij branden en bij het merendeel ervan wordt mankerende brandpreventie vastgesteld. Het ontbreken van brandwerende materialen, waarschuwingssystemen en andere veiligheidsmaatregelen is direct terug te voeren op de wijdverbreide corruptie, aldus Godfroid. In ruil voor smeergeld wordt afgezien van preventieve maatregelen, waardoor de bouw goedkoper uitvalt voor de projectontwikkelaar met alle noodlottige gevolgen van dien. In verband met de brand in Kemerovo zijn inmiddels vier mensen opgepakt, onder wie de manager van het winkelcentrum en vermoedelijk ook de eigenaar van het gebouw.

Bronnen: NOS, reuters