BOVAG: Veel wintersporters laks met sneeuwkettingen


Een op de zeven Nederlandse wintersporters neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG onder  autobezitters die dit seizoen op wintersport gaan. Van de vakantiegangers die ze wél meenemen, weet 21% niet of het wel de juiste maat is en 6% gaat bovendien met zomerbanden op pad. Zo’n 300.000 wintersporters riskeren daarmee volgens de brancheorganisatie boetes tot 5.000 euro.
 

Gemiddeld gaan jaarlijks circa 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie, waarvan zo’n 85% met de auto (bron: CBS). Dat betekent dat bijna 120.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen aan boord op pad gaan en 160.000 mensen nemen kettingen mee die (wellicht) niet passen. Ruim 50.000 gaan met zomerbanden op reis.

 In het onderzoek geeft 14% van de respondenten aan geen sneeuwkettingen mee in de auto te nemen richting de wintersportbestemming. Ruim 70% van deze mensen denkt ze niet nodig te hebben of heeft ze nog nooit eerder nodig gehad. Een op de negen (11%) geeft aan dat er toch niet op gecontroleerd wordt. Van de wintersporters die wel sneeuwkettingen meenemen, weet echter ruim één op de vijf niet (zeker) of deze wel passen op de wielen van de auto waarmee ze op reis gaan. Ruim een kwart (28%) heeft nog nooit geoefend met het opleggen van de kettingen en kan dus voor nare verrassingen komen te staan als de nood aan de man is. Minder dan de helft (49%) van de respondenten zegt volledig voorbereid op pad te gaan.

Overal waar dat met een (blauw) bord staat aangegeven, is het verplicht om sneeuwkettingen te monteren en overtreding leidt in Oostenrijk tot een boete van maximaal 5.000 euro. Dat boetebedrag geldt ook bij het in gevaar brengen van overig verkeer door gebruik van zomerbanden. In een aantal Italiaanse wintersportoorden is het ’s winters te allen tijde verplicht om sneeuwkettingen in de auto mee te voeren..

Controleer tijdig

Zes procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan met zomerbanden richting de sneeuw te rijden, bijna driekwart zegt winterbanden te hebben gemonteerd en ruim een vijfde vierseizoenenbanden. Daarbij geeft overigens 33% aan niet te weten of de banden zijn voorzien van het ‘alpine’- c.q. ‘sneeuwvlokjessymbool’, hetgeen bijvoorbeeld in Duitsland verplicht is bij winterse omstandigheden. Meer dan de helft (53%) weet ook niet of de aanduiding M+S (‘mud and snow’; modder en sneeuw) op de banden staat.

BOVAG adviseert wintersporters die binnenkort met de auto op vakantie gaan tijdig de banden te controleren op aanwezigheid van de vereiste markeringen en op voldoende profiel, aangezien in de meeste Alpenlanden minimaal 4 millimeter profieldiepte is vereist. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen corresponderen met de bandenmaat en het is zeker geen overbodige luxe om in Nederland al een keer te oefenen met het monteren van de kettingen.