Bijna helft Nederlanders vindt rijden in winters weer spannend; 56% heeft geen idee hoe sneeuwkettingen om te leggen

Vier van de vijf Nederlanders (81%) brengt de auto voor een wintercheck naar de garage, maar 56% heeft geen idee heeft hoe je een sneeuwketting omlegt. Bij vrouwen is dat zelfs 71%, zo blijkt uit een onderzoek van AutoScout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, en Multiscope naar de voorbereidingen van Nederlanders op de wintersportvakantie.  Wat verder opvalt is dat meer vrouwen (86%) een wintercheck zouden laten doen dan mannen (76%). Deze voorbereiding is wellicht te verklaren doordat bijna de helft (48%) aangeeft het spannend te vinden om te rijden met sneeuw of andere slechte weersomstandigheden in het buitenland; 51% zou de wintersportvakantie zelfs annuleren bij heel slecht weer, zoals sneeuw of lawinegevaar.

Een andere voorbereiding die een vijfde (18%) van de Nederlanders treft, is het regelen van een andere auto die groter is of vierwielaandrijving heeft. Jurgen Vugts, Managing Director van AutoScout24.nl, licht toe: “Het is heel begrijpelijk dat je een andere auto huurt of leent van vrienden of familie. Niet iedere auto is namelijk geschikt voor de bergen, zeker niet met sneeuw of andere slechte weersomstandigheden. Daarom is een auto met winterbanden – welke verplicht zijn in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland – of met vierwielaandrijving absoluut aan te raden. Daarbij komt dat je voor een wintersportvakantie veel grote spullen nodig hebt zoals skilatten, -schoenen en -helmen. Dit past misschien niet in je eigen auto en daarom is het ook slim om een grotere auto te gebruiken.”

 Andere uitkomsten

Enkele andere uitkomsten uit het onderzoek zijn:

  • 70% mannen regelt winterbanden, ruitenvloeistof, skibox en sneeuwkettingen;
  • 66% vrouwen verzorgt koffie en broodjes voor onderweg;
  • 56% van de Nederlanders is nog nooit op wintersport gegaan. Van hen gaat 42% ook in de toekomst zeker niet;
  • 16% van de Nederlandse die weleens op wintersport is geweest, wil graag nog een keer gaan;
  • 54% van de mannen rijdt naar de sneeuwbestemming, tegenover 16%; 30% wisselt elkaar af;
  • Het inpakken van de auto is vooral een mannentaak (49%); vrouwen nemen dit in 23% van de gevallen op zich;
  • Het kiezen van de accommodatie en het skigebied gebeurt in het algemeen wel in overleg (56%).
  • Slechts 2% van de Nederlanders geeft aan het zich te kunnen veroorloven om meerdere keren per jaar te gaan skiën of snowboarden.