Bijna driekwart vrouwelijke zakenreizigers vinden zakenreizen voor vrouwen minder veilig dan voor mannen

Zeven van de tien  (71%) vrouwelijke zakenreizigers zeggen dat reizen voor het werk als vrouw minder veilig is dan reizen als man, zo blijkt een wereldwijd onderzoek onder zakenreizigers  door Opinium  onder 2.000 zakenreizigers in Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) gehouden in opdracht van World Travel Protection, een wereldwijde organisatie voor het beheersen van reisrisico’s.  

Daaruit blijkt verder dat vrouwelijke reizigers eerder maatregelen nemen om hun veiligheid tijdens zakenreizen te beschermen dan mannen. Bijna een op de drie (31%) zegt ’s nachts niet alleen te reizen of uit te gaan, vergeleken met 18% van de mannen, en bijna de helft (46%) houdt altijd nauw contact met familie en vrienden zodat bekend is waar zij zich bevinden, vergeleken met 36% van de mannen. Verder heeft één op de tien een negatief incident meegemaakt, variërend van een kleine diefstal tot aanranding

Bijna een op de vijf (19%) vrouwelijke zakenreizigers vindt daarnaast ook dat hun organisatie rekening moet houden met de veiligheid van vrouwen die alleen reizen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vluchten niet ’s avonds laat aankomen. Vrouwen maken zich ook meer zorgen over de gelijkheid van vrouwen wereldwijd dan mannen: meer dan een op de drie (36%) zegt niet te willen reizen naar landen waar de rechten van vrouwen niet worden beschermd, tegenover slechts 15% van de mannen.

Maatregelen in hotel

Interessant is dat zowel mannen als vrouwen in hun hotel of accommodatie extra maatregelen nemen om hun veiligheid te beschermen, bijvoorbeeld door een stoel of obstakel tegen de hoteldeur te plaatsen om een potentiële indringer af te schrikken (16% zowel mannen als vrouwen), en door gebruik te maken van roomservice zodat zij niet alleen in een restaurant hoeven te eten (17% zowel mannen als vrouwen). Bovendien verblijft een op de vijf vrouwelijke zakenreizigers (21%) liever in hotels die voorzieningen treffen voor vrouwelijke soloreizigers en draagt een vergelijkbaar percentage (19%) een trouwring (echt of nep) om ongewenste aandacht te vermijden.

Meer dan een op de tien vrouwelijke zakenreizigers (12%) heeft en negatief incident meegemaakt, variërend van een kleine diefstal tot aanranding tijdens het reizen, en een op de tien (10%) is onwel geworden door een gezondheidsprobleem voor vrouwen tijdens het reizen, maar voelde zich niet in staat om hulp te krijgen vanwege het stigma rond gezondheidsproblemen voor vrouwen.

Veiligheidsoverwegingen

Kate Fitzpatrick, Regional Security Director, EMEA bij World Travel Protection, zegt: “Op deze Internationale Vrouwendag is het belangrijk om op te merken dat vrouwen, in vergelijking met mannen, vaak andere veiligheidsoverwegingen hebben om aan te denken als ze voor hun werk reizen. In landen met minder gelijkheid is het risico over het algemeen groter. Het is daarom essentieel dat vrouwen volledig op de hoogte zijn van de culturele normen op hun bestemming, van wat ze moeten dragen tot hoe ze zich moeten gedragen, bijvoorbeeld het vermijden van alcohol in het openbaar. We voeren vaak specifieke risicobeoordelingen uit voor vrouwelijke zakenreizigers om ervoor te zorgen dat hun veiligheid de hoogste prioriteit heeft.”

Kate vervolgt: “Naast veiligheidsoverwegingen kunnen vrouwelijke zakenreizigers te maken krijgen met gendervooroordelen in sommige culturen waar het niet de norm is om vrouwen in leidinggevende functies te hebben. Ik heb zelf seksisme en tegenwerking ervaren vanwege mijn geslacht. Mensen zijn verbaasd een vrouwelijke directeur beveiliging te ontmoeten, en of het nu gaat om een politiechef in Zuid-Amerika of een risico-inspectie ter plaatse in West-Afrika, ik moet regelmatig mijn eerdere werk in de beveiliging en wetshandhaving door de overheid toelichten om me geloofwaardig te maken, iets wat mijn mannelijke collega’s nooit hoeven te doen.

Kate besluit: “World Travel Protection onderwijst en traint bedrijven om de blootstelling aan inherente risico’s van reizen naar het buitenland te beperken, voor alle medewerkers, ongeacht hun geslacht. Wij bieden 24 uur per dag medische, reis- en veiligheidsnoodhulp, inclusief medisch casemanagement, evacuatie en repatriëring, samen met toegang tot virtuele zorgdiensten (telehealth) en veiligheidsinformatie.”