Bedrijven VS melden hoogste aantal gevallen van fraude, cyber en veiligheidsincidenten ooit

 

 Bedrijven in de VS zijn in het afgelopen jaar geconfronteerd met het hoogste aantal gevallen van fraude, cyberaanvallen en andere veiligheidsincidenten ooit.  Uit het jaarlijkse Kroll Annual Global Fraud & Risk Report onder senior executives van grote bedrijven komt naar voren dat vorig jaar wereldwijd 84% van de onderzochte bedrijven met een geval van fraude zijn geconfronteerd en 86% met een cyberincident. Daarnaast rapporteerde nog eens 70% van de bedrijven een veiligheidsincident. Vertrouwelijke informatie van klanten wordt in toenemende mate bedreigd en directeuren voelen zich in verhoogde mate kwetsbaar voor fraude-, cyber- en veiligheidsrisico’s. Dat blijft niet beperkt tot financieel verlies, maar heeft ook impact op de medewerkers, de klanten en de reputatie van de onderneming.

Genoemde risico’s zijn momenteel op alle fronten hoger dan ooit tevoren. Het aantal bij bedrijven geconstateerde fraudegevallen is sinds 2012 met een derde toegenomen van 61%, via 82% in 2016 naar 84% in 2017. Daarnaast meldde 86% van de bedrijven een cyberincident tegen 85% een jaar eerder en 70% (was 68%) een veiligheidsincident. Voor het eerst in de tien jaar dat Kroll Annual Global Fraud & Risk Report wordt gehouden is diefstal en verlies van informatie de meest voorkomende fraudevorm: 29% tegen 24% in 2016. Op de tweede plaats volgt fysieke diefstal van eigendommen en voorraden (27%) en een conflict of intrest binnen het management (26%).

Cyber

 Inmiddels vormen cyberaanvallen een van de voornaamste en impactvolle bedreigingen voor vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Bij alle vormen van cyberincidenten is sprake van een toename in de afgelopen twaalf maanden.  In het jaar waarin zich wereldwijd grote cybervirussen hebben voorgedaan, zoals WannaCry en Petya, gaf 36% van de respondenten aan dat hun bedrijf getroffen is door minstens één cybervirus, 33% door een phising mail en 27% door een datalek waarbij relevante klanteninformatie in het spel was.

Als veiligheidsincident  komt fysieke diefstal of verlies van intellectuele eigendommen het vaakst voor (41%), gevolgd door weeregeralateerde calamiteiten zoals tornado’s, overstromingen en aardbevingen (28%), en geweld op de werkvloer (23%).