Bedrijven veranderden hun Risk Managementkoers na de pandemie 

Volgens een nieuw rapport van MetricStream veranderde bijna 58% van de riskmanagers hun riskmanagementaanpak om deze beter af te stemmen op de verandering in de bedrijfsomstandigheden na Covid-19 en de nieuwe risico’s als gevolg van meer digitalisering, werken op afstand en regelgeving.

Het onderzoek toonde verder aan dat meer dan de helft van de bedrijven die al een aanpak van geïntegreerd riskmanagement (IRM) hadden, niet van koers hoefden te veranderen toen de pandemie uitbrak. MetricStream zei dat meer ‘flexibele’ IRM-programma’s een grotere operationele veerkracht hebben gecreëerd voor de crisis door alle kernfuncties, van compliance en cyberbeveiliging tot risico’s van derden en bedrijfscontinuïteit, samen te brengen.

MetricStream zei dat veranderingen in de werkpraktijken ten opzichte van Covid-19 een directe impact hebben op de risicoprofielen van het bedrijf en ‘vermenigvuldigde’ de kans op potentiële storingen en beveiligingslekken”.

Slechts 21% van de respondenten had al een IRM-oplossing geïmplementeerd voor risico, compliance, cyberbeveiliging en riskmanagement van derden, hoewel dit hoger was in de bank- en financiële dienstverlening met 26%, maar lager in de verzekeringssector et 16%. Van de 58% die hun riskmanagementaanpak hebben aangepast in reactie op de pandemie, zei MetricStream dat 42% riskmanagementsoftware gebruikt, maar dat dit niet is geïntegreerd met compliance, cyberbeveiliging en andere functies.

Het State of Risk Management Survey Report, gebaseerd op een enquête onder CRO’s en risicomanagers in verschillende bedrijfstakken, laat zien dat cyberbeveiliging met 49% het grootste risico is voor bedrijven, gevolgd door compliance- (24%), operationele (24%) en veerkrachtrisico’s (13%).

“De noodzaak om een ​​toekomstbestendige aanpak te hanteren – een risicoprogramma dat flexibel, geïntegreerd en technologiegedreven is – is niet langer een kwestie van keuze, maar de enige optie voor organisaties om te gedijen in deze onzekere tijden”, stelt MetricStream, eraan toevoegend dat de pandemie zal leiden tot meer middelen voor nieuwe risico’s en technologie.

“In deze digitale wereld is het alleen door uitgebreide training en het aanmoedigen van een risicobewuste cultuur dat een organisatie haar mogelijkheden voor risico-identificatie en risicobeperking kan versterken. De pandemie is een belangrijke drijfveer geweest voor bedrijven om hun riskmanagementprogramma’s en -benaderingen het afgelopen jaar opnieuw te evalueren ”, voegt het rapport toe “