Bedrijven moeten zich voorbereiden op meer politieke ongeregeldheden en geweld; AGCS zier vraag naar verzekeringsdekking toenemen

Anti-lockdown-demonstraties in Duitsland, Black Lives Matter -protesten in de VS of brandstichtingsaanvallen op gsm-torens in het VK: schade, ongeregeldheden en uiteindelijk verliezen als gevolg van rellen, protesten, vandalisme of andere vormen van burgerlijke onrust behoren nu tot volgens de laatste uitgave van Global Risk Dialogue van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tot de belangrijkste politieke risico’s  voor bedrijven, waarbij de aanhoudende impact van de Covid-19-pandemie waarschijnlijk verdere activiteit zal stimuleren.” Bij de planning van de bedrijfscontinuïteit moeten de risico’s van politiek geweld proactief worden aangepakt, met name in zeer kwetsbare sectoren zoals de detailhandel” stelt AGCS

“Gelukkig zijn de grootschalige terroristische aanslagen de afgelopen vijf jaar drastisch afgenomen. Het aantal, de omvang en de duur van rellen en protesten in de afgelopen twee jaar is echter duizelingwekkend en we hebben gezien dat bedrijven aanzienlijke schades leden ”, zegt Bjoern Reusswig, hoofd Global Political Violence and Hostile Environment Solutions bij AGCS. “De burgerlijke onrust is gestegen, gedreven door protesten over kwesties die variëren van economische tegenspoed tot politiegeweld die burgers over de hele wereld hebben getroffen. En de impact van de Covid-19-pandemie maakt de zaken alleen maar erger;  met weinig tekenen van een einde aan de economische neergang in zicht, zal het aantal protesten waarschijnlijk blijven stijgen. “

Burgerlijke onrust als  belangrijk bedrijfsrisico

Door fysieke schade, bedrijfsonderbreking of schade  van inkomsten te veroorzaken, worden incidenten met burgerlijke onrust een steeds groter risico voor bedrijven in de huidige omgeving, zoals weerspiegeld in de bevindingen van de Allianz Risicobarometer 2021. In de jaarlijkse wereldwijde risico-enquête, ‘politieke risico’s en geweld ‘voor het eerst sinds 2018 terug in de top 10 van risico’s. Deze risicotrend wordt ondersteund door recente onderzoeksresultaten die voorspellen dat het aantal demonstranten wereldwijd de komende twee jaar zal toenemen: Verisk Maplecroft, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in wereldwijde risicoanalyse, verwacht dat 75 landen tegen het einde van 2022 een toename van het aantal protesten zullen meemaken. Hiervan zullen er meer dan 30 – voornamelijk in Europa en Amerika – waarschijnlijk aanzienlijke activiteit met zich meebrengen. Politiek geweld veroorzaakte ook aanzienlijke verzekeringsclaims in 2020. Hoewel de protesten, na de dood van George Floyd door de politie van Minneapolis, die in het voorjaar in 140 Amerikaanse steden plaatsvonden, meestal vreedzaam waren, waren de brandstichting, vandalisme en plunderingen dat wel. Volgens Axios kost dit de verzekeringssector minstens $ 1 miljard tot $ 2 miljard aan schadeclaims.

Bedrijven hoeven geen directe slachtoffers te zijn van burgerlijke onrust om financiële schade te lijden. De inkomsten kunnen eronder lijden als de omgeving voor langere tijd wordt afgezet of als de infrastructuur wordt gerepareerd om de terugkeer van klanten, verkopers en leveranciers mogelijk te maken. Zo werden tijdens de ‘gele hesjes’ -demonstraties winkels langs de Champs-Élysées in Parijs geplunderd en zwaar beschadigd, waardoor klanten wegdreven. Na slechts een paar weken van demonstraties meldde de Franse retailfederatie dat retailers nationaal $ 1,1 miljard aan inkomsten hadden verloren.

Covid-19-pandemie zal waarschijnlijk nog meer geweld aanwakkeren

De Covid-19-pandemie is een belangrijke motor achter de opkomst van burgerlijke onrust, aangezien het zowel de onderliggende langdurige grieven heeft uitvergroot als ze een centraal punt heeft gegeven. De pandemie heeft een negatieve invloed gehad op de politieke stabiliteit, de polarisatie is toegenomen en de kwesties rond gelijkheid, verslechterende arbeidsomstandigheden en burgerrechten zijn sterk verholpen.

“Helaas wordt het risico op rellen en geweld waarschijnlijk groter door Covid-19”, zegt Michael Stone, een risicoconsulent voor AGCS Noord-Amerika. “De maatregelen die overheden hebben genomen om het coronavirus te bestrijden, hebben een aanzienlijke sociaaleconomische impact gehad en de frustratie neemt toe in grote bevolkingssegmenten. De impact is vooral duidelijk in de VS, waar het sociale vangnet niet zo uitgebreid is als elders. Mensen maken zich zorgen. Baan, gezondheid en inkomenszekerheid zijn allemaal verdwenen. Ze zullen eerder demonstreren en hebben een kortere lont, dus het is niet verwonderlijk dat demonstraties tegen vergrendeling gewelddadig kunnen worden. “

Het feit dat de pandemie samenzweringstheorieën heeft laten toenemen onder bevolkingsgroepen, bereidt ook de weg voor op toekomstige turbulentie – en in sommige gevallen zelfs fysieke schade, aldus Reusswig. Een theorie die 5G-technologie ongegrond koppelt aan het coronavirus, resulteerde in een reeks brandstichtingen op gsm-masten in het VK en andere Europese landen.

Groeiende behoefte aan planning van bedrijfscontinuïteit

Voorbereiding op de risico’s van politiek geweld is van cruciaal belang – met name voor blootgestelde sectoren zoals de detailhandel. Tijdens twee dagen van ‘Black Lives Matter’ -demonstraties eind mei in Chicago liep bijna elke winkelpui op Michigan Avenue, waaronder het Magnificent Mile -winkelgebied, schade op. Bedrijven moeten hun bedrijfscontinuïteitsplannen (BCP) herzien. Deze zijn doorgaans alleen gericht op nationale rampen, maar er is een groeiende behoefte aan BCP’s om politieke ongeregeldheden en andere soorten verstoringen, zoals cyberincidenten, aan te pakken. Het is van cruciaal belang dat procedures worden gedefinieerd en getest – deze moeten gericht zijn op personeel en klanten en moeten algemene communicatie- en socialemediaplannen omvatten. Bedrijven moeten ook hun verzekeringspolissen herzien. Brand kunnen in sommige gevallen dekking bieden voor claims inzake politiek geweld, maar verzekeraars bieden ook specialistische dekking om de impact van stakingen, rellen en burgerlijke onrust te verminderen. “Voorheen werd deze dekking door verzekeraars gezien als‘ leuk om te hebben ’en‘ niets om je al te druk over te maken ’. Dit is echter veranderd sinds 2018, aangezien zowel de frequentie als de ernst van deze gebeurtenissen aanzienlijk zijn toegenomen. We zien een groeiende interesse en vraag