Bankencrisis heeft gevolgen voor D&O

De spraakmakende federale overname van twee middelgrote banken zal een rimpeleffect teweegbrengen dat de kosten en beschikbaarheid van aansprakelijkheidsverzekeringen voor bestuurders en functionarissen in de financiële sector kan beïnvloeden, maar hoe het uiteindelijk zal aflopen is volgens deskundigen onduidelijk, zo meldt het  vaktijdschrift Business Insurance Risk Management.

Hoewel de D&O-tarieven de afgelopen maanden zijn gedaald, kan de overname door de Federal Deposit Insurance Corp. van Silicon Valley Bank in Santa Clara, Californië, en Signature Bank in New York eerder deze maand leiden tot hogere premies en verminderde capaciteit, verwachten de specialisten.

In het licht van de crisis is het mogelijk dat gevestigde D&O verzekeraars de banksector verlaten, hoewel zij kunnen worden vervangen door nieuwe capaciteit die de afgelopen maanden de markt heeft betreden. Banken moeten er ook rekening mee houden dat hun D&O verzekeraars bij de volgende renewals streng zullen controleren.

Silicon Valley Bank en Signature Bank zijn beide getroffen door een collectieve rechtszaak en er worden nog veel meer rechtszaken verwacht.Andere banken, Silicon Valley venture capital bedrijven, cryptocurrency entiteiten en gelieerde partijen, zoals advocaten en andere professionele adviseurs, kunnen ook gedaagden worden in D&O gerelateerde rechtszaken, zeggen experts.

Rechtszaken zullen volgens hen waarschijnlijk ook afgeleide rechtszaken omvatten die bestuurders beschuldigen van het schenden van hun fiduciaire plichten, en federale toezichthouders kunnen ook rechtszaken aanspannen. De timing van de bankencrisis heeft het effect ervan op de D&O markt beperkt, zeggen waarnemers.

Als het 18 maanden geleden was gebeurd, toen de capaciteit beperkter was, zou het een groter probleem zijn geweest, zegt Kevin LaCroix, uitvoerend vicepresident in Beachwood, Ohio, voor RT ProExec. “Nu echter, zelfs als de huidige verzekeraars de markt verlaten, kunnen nieuwe markten bereid zijn om in te stappen. Er zijn veel dynamieken in het spel” en het is te vroeg om te bepalen hoe de situatie zich zal ontwikkelen.”  

Ondanks het spraakmakende karakter van de overnames zullen ze wellicht niet leiden tot een dramatische prijsverandering in de algemene, verzwakkende D&O markt. “Nu ik hier sta, lijkt deze gebeurtenis niet ernstig genoeg om een aanzienlijk effect op de premies te hebben,”, zegt William G. Passannante, een aandeelhouder bij Anderson Kill PC in New York.

“De feedback die we krijgen van de markt is schadebeperking,” zegt Joe Catalano, executive vice president, professionele lijnen, voor Amwins Group Inc. in Chicago.”Ten minste één grote verzekeraar geeft aan  dat het de ruimte niet verlengt en verlaat, en anderen proberen te bepalen of andere banken vergelijkbare risicokenmerken hebben. Er zal zeker enige inkrimping van de capaciteit zijn” in de komende weken. Ik verwacht dat de tarieven zullen afvlakken of misschien zullen stijgen.

D&O verzekeraars beoordelen andere banken die mogelijk op hun wachtlijst staan, evenals aanverwante kwesties, waaronder de rol die sociale media hebben gespeeld in de crisis, zegt Jenny Fraser, een in Chicago gevestigde vicepresident van Amwins, verwijzend naar berichten dat oproepen via sociale media waarin depositohouders werden gewaarschuwd om hun geld bij Signature op te nemen, een paniek veroorzaakten die leidde tot de overname.

Er zullen strengere acceptatiecriteria komen “die kunnen overslaan naar acceptatiecriteria in het algemeen”, waarbij verzekeraars nauwkeuriger kijken naar deposito’s, investeringen en de keuze van kredietinstellingen, aldus Sherilyn Pastor, partner bij McCarter & English LLP in Newark, New Jersey.

Voor niet-bancaire financiële instellingen “zullen er vragen zijn over de tentakels die zich naar hen zouden kunnen uitbreiden” en de blootstelling die zij zouden kunnen hebben aan de banken die in de problemen zitten of zullen komen, aldus Andrew Doherty, nationaal directeur en praktijkleiderpractice leader professionele risico-oplossingen voor USI Insurance Services LLC in New York.

Er is ook een meer algemene bezorgdheid over de gevolgen van de stijgende rente.”We merken een toegenomen aarzeling bij verzekeraars, alleen al vanwege de negatieve impact op de economie” die uit deze gebeurtenissen kan voortvloeien, zegt Tom Orrico, managing director financiële instellingen in New York bij Lockton Cos. LLC.

Vernieuwingen zullen veel uitdagender zijn, zeggen waarnemers.”Dit betekent een diepere duik”, niet alleen in de prestaties, maar ook in de portefeuille, de structuur van het managementteam, de achtergrond van de bestuurders en de relaties van de toezichthouders van de instelling, aldus Eileen Yuen, managing director van Arthur J. Gallagher & Co. in Whippany, New Jersey.

Bron Business Insurance Risk management