Banken: Fraudeurs richten misbruikpijlen op van goed vertrouwen zijnde singles in decembermaand

             Vier op de tien singles die via het internet nieuwe contacten zoeken, vertrouwen deze contacten meteen. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Hierdoor lopen ze een grotere kans om in de val van een datingfraudeur te trappen die hen geld afhandig maakt. Fraudeurs weten dat veel singles in de donkere decembermaand vaker negatieve emoties hebben over het alleen zijn en spelen daarop in.  

De NVB waarschuwt mensen die online nieuwe contacten opdoen om alert te zijn op de tactieken die fraudeurs gebruiken om vertrouwen te winnen. Om Nederlanders te helpen dit soort pogingen tot oplichting te herkennen, komt de NVB met een nieuwe les over datingfraude op zowerktfraude.nl. 
Extra alert in december
Uit het onderzoek van de NVB blijkt dat iets minder dan de helft van de singles potentiële dates googled op naam en foto (47%), checkt of bekenden deze persoon volgen (47%) of vraagt om extra foto’s (46%). Slechts 17 procent van de singles vraagt bij zo’n online ontmoeting direct om een videogesprek.

Marco Doeland, Team Lead Veiligheid bij de NVB: “We adviseren iedereen die online op zoek is naar een nieuwe partner om deze maand extra alert te zijn en goed te controleren of de persoon met wie zij contact hebben wel écht die persoon is. Zeker als diegene vraagt om geld over te maken.”   

Marianne Junger, hoogleraar cybercrime aan de Universiteit van Twente:”Datingfraudeurs maken misbruik van de behoefte van singles aan een romantische relatie. Ze geven hun potentiële slachtoffers veel online aandacht, zodat zij zich bijzonder en geliefd gaan voelen. Hun slachtoffers hebben na enige tijd echt het gevoel een relatie te hebben, ook al verloopt al het contact online. Vervolgens buiten de fraudeurs het vertrouwen van de online geliefden uit en troggelen zij hen vaak veel geld af.”
Herken een datingfraudeur
Stel voor om elkaar eens te ontmoeten, of in ieder geval een keer te videobellen. Als iemand dat niet wil is dat een goede reden om argwanend te zijn;

Vraagt jouw online date om geld? Waarom zou hij/zij dit aan jou vragen en niet aan een familielid?

Maak nooit geld over aan personen die je niet persoonlijk hebt ontmoet;

Praat met vrienden en familie over je datingpartner;

Controleer profielfoto’s en toegezonden foto’s via bijvoorbeeld Google Images ‘Zoeken op afbeelding’ of Yandex: komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor?

Wees je er bewust van dat foto’s ook met behulp van artificial intelligence kunnen zijn gemaakt, waardoor niet-bestaande personen kunnen zijn afgebeeld.
Op zowerktfraude.nl leer je hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je fraude kunt herkennen en voorkomen.  .