Arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels

De arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels op de werkvloer. Bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden tot en met 2 augustus bijna 2.797 meldingen gedaan door werknemers vanwege het overtreden van die regels, zo meldt de Inspectie tegen BNR.

Bij dertig bedrijven heeft de Inspectie uiteindelijk ook opgetreden. Grotendeels kregen die bedrijven een officiële waarschuwing of een waarschuwing waarna een boete zou volgen. Geen enkel bedrijf heeft uiteindelijk een boete gekregen. Wel heeft de arbeidsinspectie twee bedrijven tijdelijk gesloten, omdat zij de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zouden hebben.

Meeste meldingen uit groot- en detailhandel

Van de 2.797 meldingen bij de Inspectie SZW komt 17% vanuit de groot- en detailhandel. Daarmee staat die sector op één met de meeste meldingen, zo zegt de instantie. Daarna volgden de cultuur-, sport- en dienverleningssector en de horeca. Uit die sectoren kwamen respectievelijk 15 en 13% van de meldingen.

Wat opvalt is dat de provincies waaruit de meeste meldingen kwamen ook de provincies zijn waar nu veel coronabesmettingen gemeld worden. Zuid-Holland is goed voor bijna een kwart van alle meldingen (24%), gevolgd door Noord-Brabant (17 procent) en Noord-Holland (16%).

De meeste meldingen gaan over het niet kunnen houden van de verplichte anderhalve meter afstand. Daarna volgen de meldingen over slechte hygiënische omstandigheden. Ook maken veel werknemers zich zorgen over collega’s die mogelijk het virus zouden hebben; zij hebben dat ook in veel gevallen gemeld bij de Inspectie.

Controletraject

Bij meldingen die binnenkomen bij de arbeidsinspectie onderzoekt de instantie in hoeverre de claims daadwerkelijk kloppen. Daarvoor wordt degene die de melding heeft ingediend nagegaan en ondervraagd, waarna inspecteurs van de Inspectie de werkgever bellen om hem volgens een script te verhoren. “Na een tijdje bellen we weer met de melder om te vragen of de situatie veranderd is en of er maatregelen zijn genomen. Wij concluderen gelukkig in de meeste gevallen dat de werkgever maatregelen neemt om te zorgen dat er veilig en gezond gewerkt kan worden”, zegt woordvoerder Paul van der Burg.

Strenger handhaven en meer inspecties.

De komende tijd gaat de Inspectie strenger handhaven. De instantie vindt dat werkgevers lang genoeg de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de coronamaatregelen. ‘Gezien de duur van de crisis, zullen werkgevers eerder hun maatregelen moeten nemen om te zorgen dat hun werknemers veilig werken. Het kan nu niet meer zo zijn dat we daar een hele tijd overheen laten gaan. Het kan ook niet meer zo zijn dat werkgevers zeggen dat ze spatschermen of andere spullen nog moeten kopen. Die mogelijkheid hebben ze al gehad. Wij zullen de komende tijd strenger gaan optreden en ook meer gaan inspecteren”, zo kondigt Van der Burg aan.

Bron BNR