AON: Opkomst populisme en nationalisme leiden tot meer onzekerheden voor internationale handel


Het internationale bedrijfsleven heeft voor het tweede jaar op rij te maken met groeiende risico’s op het gebied van terrorisme en politiek geweld. Het aantal landen met verhoogde politieke risico’s voor bedrijven, zoals overheidsbemoeienis of stakingen, nam voor het eerst in vier jaar niet toe, maar bleef gelijk. Wel kan de opkomst van populisme en nationalisme leiden tot meer onzekerheden voor internationale handel. Dit blijkt uit de Terrorism & Political Violence Risk Map en de Political Risk Map van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

Het aantal terroristische aanslagen nam in 2016 wereldwijd met 14% toe. Met name westerse landen zagen een toename: van 35 aanvallen in 2015 naar 96 in 2016, een stijging van 174%. Dit is nog altijd minder dan 3% van het wereldwijde aantal terroristische aanslagen: in 2016 zijn er 4.151 terreuraanslagen gepleegd, tegen 3.633 in 2015. Met de opkomst van autoritaire regimes groeit ook de kans op binnenlandse conflicten, coups en opstanden.

Aon signaleert een groeiende markt in verzekeringen tegen omzetverlies als gevolg van terreur. Zowel vraag als aanbod nemen toe. Dat de markt nog relatief zacht is (de premies dalen nog steeds, gemiddeld met 10% tot 20%), komt doordat aanslagen vooral slachtoffers maken. Dat leidt vooral tot emotioneel leed; grote materiële schade blijft vaak uit.

Verzekeraars bieden onder meer steeds vaker een zogenaamde ‘dreigingsdekking’ aan. Daarmee zijn organisaties verzekerd tegen de gevolgschade na een dreigingssituatie, zoals een kleinere import als gevolg van een tijdelijke grenssluiting. Ook verzekeringen tegen onderbreking van de toeleveringsketen als gevolg van terrorisme zijn in opkomst. Een loss of attraction-dekking verzekert bedrijven tegen inkomensderving als gevolg van het wegblijven van bezoekers.“Het potentiële omzetverlies als gevolg van terreur is niet te onderschatten,” legt Van Nuland uit. “Neem hotels in Londen die de komende weken minder klandizie hebben omdat minder toeristen de stad bezoeken. Zij konden voorheen geen aanspraak maken op een klassieke terrorismeverzekering. Met een Loss of attraction-dekking zijn zij nu wél verzekerd.”

 Voor het volledige rapport en de interactieve kaarten kunt u terecht op www.aon.nl/riskmap. In de nieuwsbrief van morgen volgt een uitgebreider  artikel over Aon’s Terrorism & Political Violence Risk Map en de Political Risk Map