Aon, Cunningham Lindsey en CMS Nederland organiseren seminar over productaansprakelijkheid

 

Op donderdagmiddag 8 juni a.s. organiseren Aon, Cunningham Lindsey en CMS Nederland met medewerking van de NVWA het seminar Productaansprakelijkheid: ‘Op naar een duurzaam handhavingsbeleid’. Het seminar vindt van 13.00 uur tot 16.45 uur plaats bij CMS aan de Newtonlaan 203 in Utrecht.  In een toelichting op het thema stellen de organisatoren: “Productwetgeving, zowel food als non-food, wordt steeds complexer. Dit heeft zijn weerslag op de contractuele verhoudingen tussen leveranciers en afnemers in de keten, waarbij steeds vaker uit voorzorg een recall plaatsvindt. In welke mate zijn verzekeraars echter nog bereid de recallrisico’s te verzekeren, wat is er dan precies verzekerd en welke rol speelt de NVWA in dit geheel? Met elkaar willen we tijdens dit seminar de dialoog aangaan om te onderzoeken op welke wijze bedrijven, verzekeraars en de toezichthouder elkaar kunnen aanvullen.”

Het seminar zal met een plenaire sessie worden geopend door toezichthouder Rudy Nieuwenhuis van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij zal een toelichting geven op systeemtoezicht, een project dat door de NVWA is opgezet. Aansluitend kunnen de seminardeelnemers twee van de drie workshops bijwonen.

Workshop 1: Tef Tevonderen, senior schade-expert bij Cunningham Lindsey gespecialiseerd in productaansprakelijkheids- en recallschades, zal aan de hand van een concrete food/feed recall-casus ingaan op een aantal aspecten van aansprakelijkheid, verzekeringsdekking en schadevaststelling.
Workshop 2: Frank Kappers, Claims Specialist bij Aon Risk Solutions, gaat in op de recente ontwikkelingen met betrekking tot recall, zowel op het gebied van schadeafwikkeling als ook de huidige verzekeringsmogelijkheden. Welke knelpunten ziet Aon in de praktijk bij het afsluiten en de schadeafwikkeling? Hoe kunt u hier met een adequaat risk managementbeleid beter op inspelen en waar moet u op letten wanneer u een recallverzekering wilt afsluiten of te maken krijgt met een onverhoopte recallschade? Kapper heeft antwoord op deze vragen.

Workshop 3: Eva Schothorst-Gransier en Bas Baks, advocaten bij CM, belichten het contractueel mitigeren van de recallrisico’s, mede in het licht van de productbewakingsplicht. Hoe richt je je contracten in met toeleveranciers, distributeurs en afnemers? Welk risico loop je als je dat onzorgvuldig doet? Waar moet je op letten als je een verzekering wilt afsluiten? Kan een recall onder bereddingskosten worden gebracht?

Aansluitend aan de workshops vindt een paneldiscussie plaats tussen Cunningham Lindsey, Aon, CMS Nederland en de NVWA over de volgende drie stellingen:

  • De NVWA kan bijdragen aan een efficiënter proces en betere verzekerbaarheid.
  • Een recall verzekering dekt de lading niet.
  • Een ongevaarlijk eindproduct waar abusievelijk een grondstof in is verwerkt die niet aan de normen voldoet, behoeft niet te worden teruggeroepen of vernietigd.

Het seminar wordt omstreeks 16.45 uur afgesloten met een netwerkborrel. Het gratis seminar is vooral relevant voor verzekeraars en verzekerden (retailers). Voor aanmelden:  https://form.jotformpro.com/71241471606955.