ANWB presenteert rapport ‘Maak Nederland Filevrij

Afgelopen jaren is de vertraging onderweg weer fors gegroeid. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat dit komende jaren nog eens zal toenemen met 28%. Zelfs met de geplande miljardeninvesteringen van de overheid is de verwachting dat omstreeks 2030 het verkeer op heel veel plekken in Nederland tot stilstand komt. Een ANWB-ledenpanel heeft tien mogelijke oplossingen op een rij gezet, waarmee het nieuwe kabinet aan de slag kan gaan om de files op te lossen. Tot 1 oktober jl. konden leden en niet-leden aangeven welke van de tien angedragen oplossingen in hun ogen het beste resultaat op zal leveren.In totaal is er ruim 12.000 keer gestemd. Inzenders konden de lijst met oplossingen aanvullen met een eigen oplossing. Daarvan heeft de ANWB er nog eens  5.000 ontvangen.

Geef vrachtwagens een eigen rijstrook! Dat advies kwam met bijna en kwart (23%) als meest aangedragen verbeteringsvoorstel uit de bus, gevolgd door het verbeteren van het openbaar vervoer (19%) en het verminderen van het woon-werkverkeer (14%). De totale uitkomst was:

  1. Geef vrachtverkeer een eigen rijstrook (23%)
  2. Verbeter het openbaar vervoer (19%)
  3. Verminder het woon-werkverkeer (14%)
  4. Breid het wegennet uit (13%)
  5. Investeer in slimme technologie (9%)
  6. Verminder snelheidsverschillen (8%)
  7. Stimuleer het gebruik van de fiets (6%)
  8. Meer politie op de snelweg (5%)
  9. Leer van verkeersongevallen (2%)
  10. Zorg voor betere reisinformatie (1%)

Het resultaat van deze peiling is te vinden in het rapport Maak Nederland filevrij, dat inmiddels is overhandigd aan de minsiter van Ingrastructuur en Milieu