Andere weggebruikers grootste afleiding achter het stuur; Jongeren vaker afgeleid door smartphone dan vijfenzestigplussers

Een binnenkomend appje, even de radio op een andere zender zetten of de meezingende buurvrouw naast je; de focus is regelmatig niet volledig op de weg gericht tijdens het autorijden. Online verzekeraar Allianz Direct (voorheen Allsecur) deed onderzoek naar de grootste afleidingen achter het stuur en het blijkt dat andere weggebruikers (38%) en slaperigheid (24%) zorgen voor de meeste afleiding in het verkeer.

Top zeven afleidingen in het verkeer
Driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt weleens afgeleid in het verkeer (72%), waarbij vijfenzestigplussers (64%) over het algemeen minder vaak worden afgeleid dan automobilisten tot dertig jaar (86%). Zo wordt deze jongere generatie vaker afgeleid door slaperigheid (38%) en hun smartphone (29%) dan Nederlanders van 65 jaar en ouder (respectievelijk 19% en 11%). Door welke andere zaken worden Nederlandse automobilisten afgeleid achter het stuur? Dit is de top zeven**:

  1. Andere weggebruikers (38%)
  2. Slaperigheid achter het stuur (24%)
  3. Werk aan de weg (23%)
  4. Smartphone (18%)
  5. Kinderen in de auto (16%)
  6. Tegemoetkomend verkeer (16%)
  7. Billboards (15%)

Stedelingen vaker afgeleid door billboards

Het blijkt dat 15% van de automobilisten weleens wordt afgeleid door billboards langs de weg, waarbij bestuurders woonachtig in de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (25%) vaker worden afgeleid door billboards dan automobilisten in andere regio’s van Nederland (gemiddeld 14%). Daarnaast blijken mannen (41%) iets vaker geïnteresseerd te zijn in het doen en laten van hun medeweggebruikers dan vrouwen (35%). Ook laten mannen (12%) zich vaker afleiden door werkgerelateerde zaken, zoals e-mails en appjes, dan vrouwen (4%).

Ron Adams, Marketing & Sales Manager bij Allianz Direct, licht toe: “Als je onderweg bent is de verleiding groot om een telefoontje op te nemen. Als je dat handsfree doet, is dat toegestaan, maar een telefoongesprek leidt sowieso af. Je hoofd is namelijk met meer bezig dan alleen opletten in het verkeer. Wil je risico’s voorkomen, gebruik dan helemaal geen telefoon tijdens het rijden én kies voor een eenvoudig navigatiesysteem. Zo zorgt ook de bediening hiervan niet voor extra afleiding en kom jij veilig op je bestemming aan.”