Amerikaanse ANWB: “Niemand zit te wachten op zelfrijdende auto’s”; maar wel voor zakelijk gebruik

Greg Bannon van de American Automobile Association, het Amerikaanse equivalent van de Nederlandse ANWB, ziet maar weinig consumenten die zitten te wachten op een autonoom rijdende auto. In plaats daarvan zou de zelfrijdende auto hooguit een oplossing zijn voor commerciële activiteiten.

Bannon is Director of Automotive Engineering and Industry Relations bij de AAA Tegenover Automotive News spreekt hij op persoonlijke titel, maar de AAA heeft naar verluidt eerder ook al vraagtekens gezet bij de toekomst van de volledig autonome auto. Gaan we af  op de richting die veel fabrikanten kiezen en de concept-cars die we de laatste jaren hebben gezien, dan lijkt een aanzienlijk deel van de industrie te verwachten dat we uiteindelijk allemaal met de handen over elkaar naar het werk worden gereden. Uit een eerder onderzoek van de AAA onder 62 miljoen (!) leden zou echter zijn gebleken dat slechts 18% zit te wachten op zelfrijdende auto’s. 77% wil wel meer veiligheid, maar niet het stuur zelf uit handen geven.

“Er is gewoon geen businesscase voor volledig autonoom rijdende auto’s bij particuliere kopers”, stelde Bannon tijdens een evenement rond dit thema. Hij ziet er zelfs regelrechte gevaren in: “Wat als de eigenaar zo’n auto niet onderhoudt, de banden bijvoorbeeld niet tijdig vervangt, en dan een dodelijk ongeluk krijgt? Wie is er dan verantwoordelijk?” In plaats van zich te richten op Autopilot-achtige systemen, zouden autobouwers hun geld en tijd volgens de AAA-man daarom beter kunnen investeren in het verbeteren van bestaande veiligheidssystemen.

Bannon ziet wel mogelijkheden voor zakelijk gebruik. In de Amerikaanse categorie van de ‘fleet sales’, bijvoorbeeld voor taxidiensten en andere commerciële gebruikers, kunnen er volgens hem wel goede afspraken worden gemaakt over onderhoud en verantwoordelijkheden.

Bron Autoweek