Allianz Risk Barometer: bedrijven noemen bedrijfsonderbreking,  cyber-incidenten en natuurrampen als voornaamste risico’s

 

Bedrijfsonderbreking (business interruption), cyber-incidenten en natuurrampen zijn in de ogen van 1.900 risico-experts uit meer dan 80 landen wereld de voornaamste bedrijfsrisico’s de worden. De twee eerstgenoemde  vormen ook in Nederland en België de twee toprisico’s, gevolgd door marktontwikkelingen in ons land en aanpassingen in voorschriften en wetgeving bij onze zuiderburen. Dat zijn enkele uitkomsten uit de 2018-editie van de jaarlijkse Allianz Risk Barometer.

“Bedrijfsonderbreking en cyberincidenten richten zich op het hart van de connected economie en kunnen, zodra ze toeslaan, het succes of zelfs het bestaan van bedrijven van elke omvang en sector in gevaar brengen”, aldus de onderzoekers, volgens wie een recordaantal schades en verliezen natuurrampen en klimaatverandering hoog op de agenda zetten. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat bedrijven maken zich zorgen maken over nieuwe risico’s en verplichtingen die voortvloeien uit nieuwe technologieën.

Worldwide

Wereldwijd  vormen potentiële cyberaanvallen en de strengere regels voor bescherming van data het cyberlandschap, meldt de Allianz Risk Barometer, volgens wie 40% van de risico-experts cyberincidenten als bijv. cybercrime, IT-falen en datalekken als een belangrijk bedrijfsrisico bestempelt tegen 30% een jaar eerder. Alleen bedrijfsschade (incl. supply chain onderbreking) wordt iets vaker als bedrijfsrisico genoemd: 41% (was 37% in 2017).

Grote verliezen door natuurrampen, op de derde plaats met  30% van de antwoorden,  zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt. Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten (plek 10 met 10%). Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers (plek 7 met 15%). “Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen:, aldus de Risk Barometer. Bedrijven zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen dan een jaar geleden (plek 4 met 22%; was plek 2 met 31%).

De tien belangrijkste wereldwijde bedrijfsrisico’s

Plek Percentage Plek in 2017 Trend
1 Bedrijfsschade (incl. supply chain onderbreking) 41% 1 (37%) =
2 Cyber incidenten (bv. cyber crime, IT falen, data lek) 40% 3 (30%)
3 Natuurrampen (bv. storm, overstroming, aardbeving) 30% 4 (24%)
4 Markontwikkelingen (bv. volatiliteit, verhoogde concurrentie / nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie) 22% 2 (31%)
5 Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (bv. Aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van Eurozone) 21% 5 (24%) =
6 Brand, ontwikkeling 20% 7 (16%)
7 Nieuwe technologieën (bv. impact van toenemende interconnectiviteit, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, 3D printing, drones) 15% 10 (12%)
8 Schade aan reputatie of merkwaarde 13% 9 (13%)
9 Politieke risico’s en geweld (bv. oorlog, terrorisme, rellen) 9% 8 (14%)
10 Klimaatverandering / toenemende volatiliteit van het weer NIEUW 10%

 

Belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland

In Nederland delen business interruption en cyber-incidenten de eerste plaats in de lijst met 54% van de antwoorden, gevolgd door marktontwikkelingen op de 3e plaats (32%). Nederlandse bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om kwaliteitstekorten, seriële defecten, product recalls, klimaatverandering / toenemende volatiliteit van het weer  (15%) en nieuwe technologieën (12%) . Zij komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

Business interruption en cyberincidenten blijven wereldwijd de belangrijkste zorg van onze klanten. Het bewustzijn rond deze risico’s blijkt in Nederland nog groter – met meer dan 54% van de antwoorden”, zegt Arthur van Essen, CEO van AGCS Nederland.

Top 10 risico’s in Nederland:

Plek Percentage Plek in 2017 Trend
1 Business interruption (incl. supply-chain-onderbreking) 54% 1 (37%) =
1 Cyber-incidenten (bv. cyber crime, IT-falen, datalek) 54% 1 (37%) =
3 Markontwikkelingen (bv. volatiliteit, verhoogde concurrentie / nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie) 32% 3 (34%) =
4 Natuurrampen (bv. storm, overstroming, aardbeving) 22% 6 (23%)
5 Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (bv. aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van eurozone) 15% 7 (17%)
5 Schade aan reputatie of merkwaarde 15% 4 (29%)
5 Kwaliteitstekorten, seriële defecten, product recalls NIEUW 15%
8 Klimaatverandering / toenemende volatiliteit van het weer NIEUW 12%
8 Nieuwe technologieën (bv. impact van toenemende interconnectiviteit, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, drones) NIEUW 12%
10 Politieke risico’s en geweld (bv. oorlog, terrorisme, rellen) 10% 5 (26%)

 

Belangrijkste bedrijfsrisico’s in België

In België worden cyber-incidenten (43%) als een groter risico gezien dan business interruption  of aanpassingen in voorschriften en wetgeving (beide 40%). Belgische bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om schade aan reputatie of merkwaarde ( en een tekort aan talent (beiden plek 6 met 17%)  Deze risico’s komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

“Zoals overal zijn business interruption en cyber-incidenten ook in België de toprisico’s. Belgische bedrijven worden echter geconfronteerd met een uniek risico door het groeiend tekort aan talent in België”, zegt Patrick Thiels, CEO van AGCS België en AGCS’ mediterrane regio.

Top 10 risico’s in België

Plek Percentage Plek in 2017 Trend
1 Cyber-incidenten (bv. cyber crime, IT-falen, datalek) 43% 3 (29%)
2 Business interruption (incl. supply-chain-onderbreking) 40% 3 (29%)
2 Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (bv. aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van eurozone) 40% 3 (29%)
4 Markontwikkelingen (bv. volatiliteit, verhoogde concurrentie / nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie) 30% 1 (42%)
5 Macro-economische ontwikkelingen (bv. bezuinigingsprogramma’s, stijging van grondstoffenprijzen, deflatie, inflatie) 20% 8 (17%)
6 Schade aan reputatie of merkwaarde NIEUW 17%
6 Nieuwe technologieën (bv. impact van toenemende interconnectiviteit, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, drones) 17% 6 (25%) =
6 Tekort aan talent NIEUW 17%
9 Natuurrampen (bv. storm, overstroming, aardbeving) 13% 9 (13%) =
10 Brand, explosie 7% 2 (33%)