Allianz Risk Barometer 2019: Cyber vormt samen met bedrijfsschade grootste risico

 

 In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacy schandalen, fikse IT-storingen en de invoering van AVG-GDPR zijn cyberrisico’s een topprioriteit voor bedrijven in 2019.. Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyberincidenten (37% van de respondenten) samen met bedrijfsschade (BI) (37%) wereldwijd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s gezien. “Dat is gerust een primeur te noemen”, stelt Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) in haar jaarlijks onderzoek naar internationale bedrijfsrisico’s onder  een recordaantal van 2.415 experts uit 86 landen waaronder CEO’s, risk- en Insurance managers, makelaars en andere verzekeringsdeskundigen.

Klimaatverandering (#8 met 13%) en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten (#10 met 9%) zijn internationaal de grootste stijgers dit jaar. Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer zorgen over aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#4 met 27%) als gevolg van Brexit, handelsoorlog(en) en importtarieven.

Met 56% van de respondenten blijft bedrijfsschade ofwel Business Interruption (BI) het voornaamste gevaar wat het bedrijfsleven in Nederland bezighoudt,” zegt Arthur van Essen, Country Manager van AGCS Nederland. Bedrijfsschade (#1), Cyber Incidenten (#2 met 32% van de respondenten) en Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3 met 28%) worden dit jaar gezien als de top risico’s in Nederland.

De risico-experts binnen de Nederlands bedrijven zijn voor het eerst echt bezorgd om Brand en Explosie, het risico welke dit jaar de Top 10 nieuw binnenkomt.

 

Nederland

De volledige Top-10 aan bedrijfsrisico’s in Nederland ziet er als volgt uit:

  1. (1) Bedrijfsschade                                                  56% (54%)
  2. (1) Cyberincidenten                                               32% (54%)
  3. (5) Aanpassingen in voorschriften en wetgeving   28% (15%)
  4. (4) Natuurrampen                                                  28% (22%)
  5. (8) Nieuwe technologieën                                      24% (12%)
  6. (8) Klimaatverandering/toenemende vitaliteit weer20% (12%)
  7. (-) Brand, explosie                                                  20% (——)
  8. (5) Schade aan reputatie of meerwaarde               16% (15%)
  9. (3) Marktontwikkelingen                                         16% (32%)
  10. (-) Tekort aan geschoolde medewerkers               12% (—–)

 

Het volledige rapport treft u hier aan: https://www.agcs.allianz.com/assets/PDFs/Reports/Allianz_Risk_Barometer_2019.pdf.

 

Foto Allianz