Airmic-leden melden toenemende problemen met afwikkeling schades naarmate de ‘harde’ markt toeneemt

Volgens een nieuw onderzoek van de Britse organisatie van risk- en insurancemaners  Airmic zag bijna de helft van de leden een toename van het aantal problemen bij de afwikkeling van schades en melden zij bovendien dat de zakelijke verzekeringsmarkt  markt blijft verslechteren, in de vorm van toenemende capaciteitsproblemen en dekkingsuitsluitingen naast hogere tarieven en in  het algemeen moeilijke polisverlengingen. Uit AIRMIC’s laatste Pulse Survey blijkt dat ongeveer 27,7% van de in januari ondervraagde leden een lichte toename van de schadeafwikkelingsproblemen meldde, 10,6% een gematigde toename en 8,5% een grote toename.

 Redenen die door verzekeraars werden aangevoerd bij de afwijzing van schadeclaims waren onder meer het van toepassing zijn van basisclausules of opschortende voorwaarden, te late melding van claims, ontoereikende dekking, het niet vallen onder  garantie of andere polisvoorwaarden en polishouders die de gevraagde informatie niet verstrekken.

Airmic-leden rapporteerden niet meer geschillen van verzekeraars over claims, maar gaven aan wel eerder dan voorheen hun makelaar (32,6%) en/of advocaten (39,1%) hebben geïnstrueerd om toekomstige claims te ondersteunen.En iets minder dan de helft van de Britse bedrijven geeft aan  dat wanneer claims werden betaald, deze ofwel later dan gebruikelijk werd uitgekeerd  (28,6%) of zelfs veel later (19%). Desalniettemin waren  Airmic-leden  over het algemeen blij met de geboden service bij de schadeafwikkeling en over  de hoogte van het ontvangen schadebedrag.

Minder capaciteit

Het nieuwe Airmic-onderzoek laat ook zien dat naarmate de harde markt voortduurt een groeiend aantal leden een verminderde capaciteit ervaart, evenals uitsluitingen en slechte of late communicatie van verzekeraars bij renewals . Hogere tarieven blijven de verlengingen belemmeren en meer leden merkte op dat sommige verzekeraars zich helemaal uit bepaalde verzekeringslijnen hebben teruggetrokken.

Het percentage leden dat een verminderde capaciteit meldt, is gestegen van 72,2% in de Q1 2020 Pulse Survey tot 85% in Q3 en nu 88% in het eerste kwartaal van 2021.Ongeveer 84% van de leden ziet nu meer dekkingsuitsluitingen, gestegen van 66,7% in Q3 2020 en 48,1% in Q1 2020.Slechte of late communicatie van verzekeraars bij polisverlengingen  is gestegen tot 72%, komend van 66,7% in het derde kwartaal van 2020. Het aantal leden dat premieverhogingen meldt blijft met 95% ongeveer gelijk.

Maar ondanks de steeds hardere markt en toenemende geschillen over claims, zijn marginaal meer ondervraagde Airmic-leden tevreden met de algehele prestaties van hun verzekeraars (84%) dan in het derde kwartaal van 2020 (81,7%). Ongeveer 98% van de ondervraagde leden is tevreden met makelaars, tegen 90% in de laatste peiling.Uit het onderzoek blijkt ook dat meer bedrijven op zoek zijn naar captives als reactie op de steeds moeilijker wordende zakelijke verzekeringsmarkt. Ongeveer 23,4% van de ondervraagde Britse bedrijven overweegt nu om een ​​captive te vormen, tegen 20,3% in de vorige Pulse Survey. Bovendien maken meer bedrijven gebruik van bestaande captives.Uit de laatste Airmic-peiling blijkt echter dat iets  minder respondenten alternatieve oplossingen voor risico-overdracht onderzoeken – waaronder parametrische triggers en kapitaalmarkten – dan de laatste enquête in het derde kwartaal van 2020.

In reactie op de enquête heeft Airmic opgeroepen tot meer diversiteit in renewalteams om een ​​breder scala aan vaardigheden en achtergronden te bieden. “We dringen er bij verzekeraars en makelaars op aan om collega’s van hun claimteams en schade-experts actiever te betrekken bij de renewal- en accountmanagementprocessen”, zegt Julia Graham, Airmic’s deputy CEO and technical director.Ze voegde eraan toe dat Airmic ook graag een verschuiving zou zien van de tripartiete relatie tussen verzekeraar, makelaar en klant , naar een ‘rondetafelrelatie’ die een breder scala aan perspectieven aanbrengt.