Airmic-enquête:Wendbare riskprofessionals sleutel tot aanpak van ‘perfect storm’

Organisaties moeten investeren in risk intelligence, onderzoek en analyse, voortdurend ‘wat als’-scenario’s uitvoeren en nieuwsgierigheid belonen bij het navigeren door de ‘perfecte storm’ van convergerende uitdagingen, zo komt naar voren uit het recent verschenen Airmic Annual Survey 2022. Het onderzoek  werd opgesteld in samenwerking met Control Risks, KPMG, Marsh, QBE en Sedgwick en richtte zich op drie thema’s: cyber, ESG en mensen.

“Organisaties moeten wendbaar en aanpasbaar zijn in een ‘Perfect Storm’, maar dit is geen garantie voor hen om zich improviserend een weg uit een crisis te banen,” zegt Hoe-Yeong Loke, hoofd onderzoek bij Airmic.

Processen, strategieën en ervaren handen moeten op hun plaats zijn; hier zijn mensen van centraal belang voor de veerkracht van een organisatie. Zij die begrijpen wat er op het spel staat te midden van de talent crunch en de Great Resignation zullen het best geplaatst zijn om de storm te doorstaan.”

Airmic voorspelt dat de ‘perfect storm’ niet zal afnemen, aangezien verbonden risico’s van outsourcing, wereldwijde bedrijfsmodellen en wereldwijde toeleveringsketens hebben geleid tot een dramatische uitbreiding van de geografische voetafdruk en een toename van de blootstelling aan geopolitieke risico’s voor veel organisaties

 Hoewel cyber bovenaan de lijst van meest zorgwekkende risico’s voor leden blijft staan, suggereert het onderzoek dat budgetten niet snel genoeg reageren om risicobeperkende inspanningen te financieren. In het onderzoek van 2021 zegt 18,7% van de leden zich “aanzienlijk meer zorgen” te maken over cyberbeveiliging dan 12 maanden geleden, en dat aantal stijgt naar 46,2% in 2022.

Het conflict in Oekraïne heeft de cyberdreigingen de afgelopen maanden alleen maar meer onder de aandacht gebracht. In 2022 zei 55,3% van de leden dat ze “meer hebben uitgegeven en van plan zijn dat te blijven doen” aan cyberbeveiliging. In 2021 zei 52,9% hetzelfde.

Wat kwesties op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) betreft, zegt 72% van de respondenten dat hun organisaties nu over een speciaal ESG-team beschikken, terwijl meer dan 50% zegt dat reputatieschade de grootste zorg is in verband met klimaatverandering. Meer dan 80% van de respondenten maakt zich zorgen over Diversity Equity & Inclusion (DE&I), 63% over de geestelijke gezondheid van werknemers, en 55% over de gezondheid en veiligheid van werknemers.

Tot slot blijft er een sterke wens van verzekeraars om nauw samen te werken met het bedrijfsleven om relevante verzekeringsproducten te ontwikkelen. De leden willen ook dat verzekeraars een reeks kernprestatie-indicatoren met betrekking tot klimaatrisico’s ontwikkelen en meer doen om met name koolstofintensieve industrieën in een overgangsfase te ondersteunen. Download hier het rapport:  Airmic Annual Survey 2022 here