AIG: AVG leidt tot verdere toename cybercriminaliteit; 2017 is recordjaar qua schadeclaims

De intrede van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal naar verwachting leiden tot een verdere toename van cybercriminaliteit, meldt AIG op basis van een eigen onderzoek: AIG Cyber Claims Study 2018.  “De waarde van persoonsdata van bedrijven is door de AVG groter dan voorheen. Afpersers staan sterker in hun onderhandelingen als zij dreigen de data van een organisatie te publiceren. Bovendien groeit het aantal schadegevallen door ransomware en de verwachting is dat deze trend zich voortzet.”

2017 was een recordjaar voor cyberclaims. In Europa waren er evenveel cyberclaims als in de vier jaar ervoor samen. Bij 26% van alle cyberclaims was ransomware de oorzaak, waar dit in 2016 nog 16% was. “Een waarschuwing is op zijn plaats omdat we zien dat bedrijfsschade door cyberincidenten vaak door ondernemers wordt onderschat”, zegt Stefan Zwager, Cyber Product Lead voor AIG in Nederland.

 

 

 

 

 

 

Andere veel voorkomende cyberincidenten zijn een datalek door hackers (12%), een beveiligingsfout of illegaal toegang tot data (11%), identiteitsfraude (9%) en overige virusinfecties/malware (8%). Verder komt zeven procent van de datalekken door nalatigheid van personeel, 6% door verlies of diefstal van data, 4% door systeemfouten of een systeemuitval, 3% door ransomware en 2% door Ddos-aanvallen. “De menselijke fout blijft een belangrijke factor in cyberclaims. De achterliggende oorzaak van een datalek, ransomware of beveiligingsfout blijkt veelal menselijk handelen. Dat is een risico wat je moeilijk onder controle kan krijgen”, aldus AIG.

 

 

 

 

Voor het volledige rapport: https://www.aiginsurance.nl/content/dam/aig/emea/netherlands/documents/cyber/cyber-claims-report-may-18.pdf