Aantal getroffenen door gijzelsoftware gestegen met 11,4%

Het aantal mensen dat op internet te maken heeft gehad met gijzelsoftware, is vorig jaar gestegen met 11,4 procent. Computerbeveiliger Kaspersky meldt dat op basis van de statistieken van zijn virusscanner.2,5 miljoen gebruikers van die virusscanner kwamen tussen april 2016 en maart 2017 ‘ransomware’ tegen; in die gevallen wist de antivirussoftware een succesvolle aanval te voorkomen.. Het jaar daarvoor gebeurde dat 2,3 miljoen keer. Hoe vaak ransomware wél succesvol was, is onbekend, meldt de NOS

Ransomware is een virus dat de computer of bestanden van een gebruiker ontoegankelijk maakt. Die krijgt pas weer toegang als er geld wordt betaald. Vooral het type ransomware dat bestanden versleutelt, wordt vaker aangetroffen. Iemand kan dan zijn computer blijven gebruiken, maar alle documenten, foto’s en video’s zijn pas weer te openen na betaling.De Wannacry-ransomware leidde anderhalve maand geleden tot grote problemen. Toen kwamen onder meer Britse ziekenhuizen plat te liggen. In de top-10 van meest voorkomende ransomware-aanvallen komt Wannacry overigens niet voor, blijkt uit de Kaspersky-cijfers.Er is ook goed nieuws: het aantal internetters dat geconfronteerd werd met ransomware op mobiele telefoons en tablets, nam het afgelopen jaar af met 4,6%.

Eind vorige week werd bekend gemaakt dat Nederlandse ziekenhuizen kwetsbaar zijn voor aanvallen met een gijzelvirus. Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen hebben de afgelopen drie jaar te maken gehad met zulke ransomware-aanvallen. In één ziekenhuis werden zelfs 75 computers geïnfecteerd, blijkt uit een rondgang van de NOS onder vijfentwintig ziekenhuizen.Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moeten ziekenhuizen dan ook meer investeren in digitale beveiliging. “De afgelopen jaren was er veel aandacht voor het beheersen van kosten, en dat heeft er soms toe geleid dat er te weinig aandacht was voor ict”, zegt voorzitter Yvonne van Rooy.

Bron NOS