40% meer inbraken tijdens carnaval in carnavalsgemeentes; Maastricht en Breda de grootste inbraakpiek

40% meer inbraken tijdens carnaval in carnavalsgemeentes; Maastricht en Breda de grootste inbraakpiek
 Uit cijfers van Interpolis blijkt dat de kans op een inbraak in gemeentes waar carnaval wordt gevierd met 40% toeneemt ten opzichte van de dagen ervoor. In Mestreech (Maastricht) neemt de kans op inbraken met maar liefst 186% toe. Ook Kielegatters (Breda) doen er verstandig aan om hun huis veilig achter te laten, want daar stijgt het inbraakrisico met 106%. In Lampegat (Eindhoven) en Kruikenstad (Tilburg) stijgt het inbraakrisico met respectievelijk 64% en 50%. Opvallend is dat in Oeteldonk (Den Bosch) een lichte daling te zien is in het inbraakrisico tijdens carnaval.  

Na carnavalscoronadip neemt het aantal inbraken weer toe, maar niet zo sterk als vóór corona
In 2021, het jaar waarin er door corona geen carnaval werd gevierd, was er geen toename in woninginbraken tijdens carnaval in de carnavalsgemeenten. Na 2021 nam het aantal woninginbraken tijdens de jaarlijkse festiviteiten in deze gemeenten weer toe, maar niet zo sterk als vóór corona. Waar in 2020 de kans op een woninginbraak tijdens carnaval nog 90% was, was dat in 2023 nog maar 29% volgens de InbraakBarometer van Interpolis.  

Geen grote toename in de rest van Nederland, ondanks voorjaarsvakantie
Terwijl het zuiden host en in de polonaise aansluit, gaan veel andere Nederlanders tijdens de voorjaarsvakantie juist op vakantie of een dagje weg. Opvallend is dat het inbraakrisico tijdens de deze periode in de rest van Nederland niet zo hard stijgt. Met een toename van 11% is het inbraakrisico in de niet-carnavalsgemeenten wellicht minder groot, maar toch is het belangrijk dat je je huis veilig achterlaat en het inbrekers niet te makkelijk maakt als je weggaat.  

Tips van Veul Gère om een carnavalskater te voorkomen
Hoe je je thuis veilig achterlaat tijdens carnaval, daar weten de mannen van de Tilburgse carnavalsvereniging Veul Gère alles van. Ze treden met hits als Stripke Veur en De Gròzzie van Mèn Buurvrouw door heel Brabant op en zijn tijdens de carnavalsperiode non-stop op pad.  

Jaap van Veul Gère geeft tips hoe hij boeven buiten de deur houdt: ‘Ik wek de indruk dat ik thuis ben door wat lichten aan te laten, ook buiten. Die stel ik in met een timer, dus ik verspil niet onnodig energie. Het lijkt misschien een inkoppertje, maar ik doe altijd de ramen dicht en de deuren op slot. En geloof het of niet, maar er zijn ook mensen die niet van carnaval houden. De buren die thuis blijven, vraag ik een oogje in het zeil te houden. En de beste tip: ga verkleed als politieagent. Inbrekers die voor je huis liggen te wachten denken wel twee keer na als ze een politieagent het huis zien verlaten.’  

Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk? Check dan de InbraakBarometer.