Veilig Verkeer Nederland wil na aantal dodelijke ongevallen Uber-taxi’s van de weg

18 januari 2019 08:33Laatste update: 32 minuten geleden60

Na een serie van dodelijke ongevallen waarbij een Uber-chauffeur was betrokken, pleit Veilig Verkeer Nederland (VVN) voor een verbod op de taxidienst zoals die er nu uitziet, zo melden diverse media. De veiligheidsorganisatie is van mening dat chauffeurs in Uber-taxi’s aan dezelfde regels moeten voldoen als de overige taxi-chauffeurs.
Op dit moment gelden voor Uber-chauffeurs lichtere eisen

Aanleiding voor het pleidooi van VVN zijn de meerdere ongevallen in de afgelopen zes weken waarbij in totaal bij ongevallen in totaal vier doden vielen waar een Uber-taxi bij was betrokken. In De Telegraaf zegt Rob Stomphort van de VVN: “Natuurlijk gaan wij niet over wetten – daar is de politiek voor – maar vanwege de verkeersveiligheid kunnen wij niet langer zwijgen. Er moet ingegrepen worden, want het loopt de spuigaten uit. Vier doden in zes weken tijd met Uber-chauffeurs! Tel daarbij het aantal ernstige en bijna-ongevallen op en je hoeft echt geen professor te zijn om te concluderen dat het tot hier en niet verder is.”

<

„Deze bestuurders worden met hele scherp concurrerende prijzen betaald per rit en om een beetje geld te verdienen moeten ze heel wat rijden om brood op de plank te krijgen. Dat vertaalt zich in hard en onverantwoord rijgedrag. Bovendien gaat het vaak om jonge onervaren chauffeurs, dus vreemd is het niet dat dit gebeurt”, meent Stomphorst.

Uber maakt zich zorgen over de ongelukken en kijkt of er meer maatregelen nodig zijn. Afgelopen maandag is Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer in gesprek gegaan met de top van Uber in Europa. Het bedrijf zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. De partijen gaan samen zoeken naar oplossingen voor problemen veroorzaakt door taxi’s in Amsterdam.

Bronnen: Telegraaf, Nu en andere media