WTW claimt ‘baanbrekende” modelleringstechnologie om omvang overstromingsrisico te bepalen: kans met bijna kwart toegenomen sinds 2000

Willis Towers Watson (WTW) zegt met ‘baanbrekende technologie’ te komen  die verzekeraars in staat stellen om overstromingsrisico’s beter te analyseren en nieuwe soorten dekking aan te bieden. Op basis hiervan is volgens de makelaar aangetoond dat het deel van de wereldbevolking dat wordt blootgesteld aan overstromingen sinds de millenniumwisseling met 24% is gegroeid. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd door Willis Research Network-partner Cloud to Street, dat gebruik maakt van directe satellietwaarnemingen van overstromingen en de digitale (satelliet)gegevens verfijnt met machine learning.

Het onderzoek stelt vast dat tegen 2030 klimaat- en demografische veranderingen 25 nieuwe landen zullen toevoegen aan de 32 die nu al met toenemende overstromingen te maken hebben. Een toenemende blootstelling en een toenemend aantal overstromingen liggen aan de basis van de snelle toename, aldus het onderzoek, dat daarnaast aantoont dat bijna 90% van de overstromingen tussen 2000 en 2018 plaatsvonden in Zuid- en Zuidoost-Azië. De grote stroomgebieden van de Indus, Ganges-Brahmaputra en Mekong in deze regio’s hebben het grootste absolute aantal mensen dat wordt blootgesteld aan overstromingen, en ook het snelst stijgende aantal blootgestelde mensen.

De satellietgegevens brachten ook nog niet eerder vastgestelde stijgingen van het aantal blootgestelden aan overstromingen aan het licht in Zuid-Azië, Zuid-Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. De onderzoekers keken naar dagelijkse satellietbeelden om zowel de omvang van overstromingen als het aantal mensen dat werd blootgesteld aan meer dan 900 grote overstromingsgebeurtenissen tussen 2000 en 2018 te schatten. Ze stelden vast dat tussen 255 miljoen en 290 miljoen mensen rechtstreeks werden getroffen en dat tussen 2000 en 2015 het aantal mensen dat op deze overstroomde locaties woonde, steeg met 58 miljoen tot 86 miljoen.De databank wordt openlijk gehost op Global-flood-database.cloudtostreet.ai.  

Bessie Schwarz, CEO en medeoprichter van Cloud to Street, zei: “Meer mensen en meer activa worden getroffen door overstromingen dan door enige andere klimaatgerelateerde ramp. De Global Flood Database zal verzekeraars helpen de veranderende aard van overstromingsrisico’s te begrijpen en meer concurrerende verzekeringsdekking aan te bieden. We zijn er trots op dat we overheden en verzekeraars in staat kunnen stellen miljoenen mensen en miljarden aan bezittingen te beschermen waartoe ze nooit eerder in staat waren .”