World Economic Form: Milieurisico’s blijven achter bij economische en maatschappelijke bedreigingen


Volgens nieuwe gegevens van het World Economic Forum behoren economische en maatschappelijke bedreigingen – zoals een economische neergang, inflatie en een erosie van de sociale cohesie – de komende twee jaar tot de grootste risico’s in G20-landen, op basis van een enquête onder bedrijfsleiders wereldwijd.

De Executive Opinion Survey  verzamelde de meningen van meer dan 11.000 bedrijfsleiders uit meer dan 110 landen tussen april en augustus 2023. De enquête van dit jaar laat zien hoe, zelfs vóór het huidige conflict in het Midden-Oosten, steeds meer verweven economische en maatschappelijke risico’s werden gezien als de grootste zorg in G20-landen tegen een achtergrond van escalerende wereldwijde politieke spanningen en aanhoudende inflatoire omgevingen in veel grote economieën.

Een economische neergang was dit jaar het meest genoemde risico door bedrijfsleiders van de G20 en werd in 13 van de G20-landen als het grootste risico gezien. Inflatie, tekorten aan arbeidskrachten en/of talent, tekorten in de energievoorziening en een erosie van de sociale cohesie en het welzijn werden ook genoemd in de top vijf van risico’s voor G20-landen op de korte termijn. 

Nu de G20-landen zich voorbereiden op de COP28 in Dubai, na een jaar van recordhoge temperaturen wereldwijd en ernstige weersomstandigheden, wegen milieurisico’s in de resultaten van dit jaar zwaarder dan andere punten van zorg. In navolging van vorig jaar werden milieurisico’s – zoals extreme weersomstandigheden en mislukte aanpassingen aan de klimaatverandering – dit jaar slechts acht keer genoemd in de top vijf van risico’s in de G20-landen. Technologische risico’s, waaronder bedreigingen in verband met kunstmatige intelligentie, komen slechts drie keer voor in de top vijf van G20-landen

In een bredere context laten de bevindingen zien dat geavanceerde economieën en opkomende markten opvallend veel zorgen delen. Een ‘economische neergang’ was het grootste risico in alle regio’s, terwijl ‘extreme weersomstandigheden’ het enige milieurisico was dat dit jaar de top 10 haalde in alle landengroepen met hoge inkomens, hogere middeninkomens, lagere middeninkomens en lage inkomens.

Carolina Klint, Chief Commercial Officer, Europa, Marsh McLennan, verklaart: “Acute economische en maatschappelijke risico’s blijven de bedrijfsleiders van de G20 zorgen baren op de korte termijn. Terwijl ze terecht aandacht besteden aan deze onmiddellijke zorgen, moeten ze zich er ook van bewust blijven dat ze, door belangrijke technologische risico’s over het hoofd te zien, hun organisaties kwetsbaar kunnen maken voor steeds geraffineerdere cyber- en AI-gerelateerde bedreigingen die hun welvaart en de gemeenschappen waarin ze gevestigd zijn, diepgaand kunnen beïnvloeden.”

Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group: “Kortetermijnrisico’s zoals economische en arbeidsmarktgerelateerde risico’s domineren vandaag de wereldwijde agenda. Het is belangrijk dat bedrijven op deze uitdagingen reageren met een evenwichtige kijk op risico’s op korte en langere termijn. Bedrijven kunnen het gevoel hebben dat ze weinig controle hebben over existentiële bedreigingen zoals klimaatverandering. Het is echter van cruciaal belang voor bedrijven om manieren te onderzoeken om deze risico’s te beperken en tegelijkertijd te reageren op de directe uitdagingen.” De Executive Opinion Survey wordt uitgevoerd door het Centre for the New Economy and Society van het World Economic Forum. Marsh McLennan en Zurich Insurance Group zijn partners van het Centre en de Global Risks Report series