Vrachtwagenchauffeurs kijken elk uur gemiddeld tien keer op hun telefoon voor ca. halve minuut

Uit een kleinschalig observatieonderzoek in Frankrijk is gebleken dat vrachtwagenchauffeurs gemiddeld 9% van de rijtijd hun mobiele telefoon gebruiken. Elk uur kijken ze tien keer op hun telefoon voor ca 32 seconden , zo heeft de European Transport Safety Council bekendgemaakt. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Cerema in opdracht van de Association of French Motorway Companies (ASFA) en omvatte de installatie van interne en externe camera’s op vrachtwagencabines.

De chauffeurs waren zich ervan bewust dat hun gedrag werd geregistreerd. Volgens het onderzoek gebruikten de chauffeurs hun telefoon gemiddeld tien keer per uur tijdens het rijden, voor een gemiddelde gebruiksduur van 32 seconden. De duur van de periode waarin chauffeurs niet naar de weg keken bedroeg gemiddeld 2,4 seconden, met een maximum van zeven seconden, wat overeenkomt met afstanden van respectievelijk 60 en 175 meter afgelegd bij 90 km/u.

De ASFA waarschuwde dat de toegenomen afleiding deel uitmaakt van een bredere verslechtering van het gedrag van weggebruikers sinds de Covid-19 pandemie.  136 mensen werden gedood op Franse snelwegen tussen 1 januari en eind september 2022, vergeleken met 126 over dezelfde periode in 2019, het laatste vergelijkbare jaar in termen van verkeer.