Voormalig FERMA-president Jo Willaert overleden

Jo Willaert, voormalig President van de FERMA, de Europese koepel van riskmanagementorganisaties, is overleden. Dat heeft de FERMA vandaag bekend gemaakt. Willaert  was voorzitter van FERMA van 2015 tot november 2019, toen hij de functie overdroeg aan de huidige voorzitter, Dirk Wegener.

   In een reactie zegt Wegener: “Wij, het FERMA-team en de hele Europese gemeenschap van risicomanagers, waren geschokt door het nieuws dat onze dierbare vriend, collega en kameraad Jo Willaert was overleden. In het weekend hebben we talloze berichten ontvangen van mensen die hun ontzetting en verdriet met ons deelden, maar ook hun dankbaarheid en waardering uitspraken  voor zijn toewijding  aan FERMA en de riskmanagementgemeenschap. Ik heb, net als vele anderen, een vriend verloren.”

 “Jo koos onderwijs, leiderschap en communicatie als de thema’s van zijn FERMA-voorzitterschap, en zij waren de drijvende krachten achter wat FERMA bereikt heeft tijdens zijn mandaat als president en daarna. “Het is een mooi trackrecord. We zijn Jo dankbaar voor zijn enorme bijdrage aan FERMA en de riskmanagementgemeenschap”, aldus de huidige FERMA-voorzitter.

                                                                                                                          “Tijdens Jo’s tijd als president toonde FERMA leiderschap in het profileren  van het vak van riskmanagement en risicomanagers bij Europese instellingen en de OESO over kwesties als natuurrampen, GDPR(AVG), non-financial reporting ,Solvency II en digitale transformatie. We hebben samengewerkt met andere organisaties, waaronder Insurance Europe, de makelaarsorganisatie BIPAR en de interne auditors binnen  ECIIA om de communicatie over risico’s te verbeteren. Opleiding was één van Jo’s passies, en één van de resultaten die hij op dat vlak binnen het FERMA-bestuur realiseerde was de oprichting van de eerste Europese certificering voor riskmanagement, Rimap, die in 2015 begon.”  

FERMA CEO Typhaine Beaupérin vult aan: “We hebben allemaal geprofiteerd van Jo’s vaardigheden, zijn tijd en aandacht en zijn enthousiasme. Hij had een geweldige manier om mensen bij elkaar te brengen, en dat deed hij tijdens zijn vier jaar bij FERMA President. Hij was een groot ambassadeur van riskmanagement en voor velen een vriend. We zullen Jo heel erg missen en hem altijd met dankbaarheid en genegenheid blijven herinneren.”

Jo, afgestudeerd in de rechten, bracht het eerste deel van zijn carrière door als makelaar bij bedrijven die uiteindelijk onderdeel werden van Marsh en later bij Aon. Hij  trad in dienst bij de  Imaging Solutions Group Agfa-Gevaert in 2001, waar hij als corporate risk manager verantwoordelijk was voor de opzet en ontwikkeling van wereldwijde risicobeheer- en verzekeringsprogramma’s. Hij was ook bestuurslid van de Belgische risicobeheervereniging BELRIM en  voorzitter van de International Federation of Risk Management Associations (IFRIMA) van 2017-2019. Er komt een condoleance-register  op de FERMA-website.

Bron en foto: FERMA