Vooraanstaande riskmanager Oekraïne: Onzekerheid zorgt voor grote problemen voor bedrijven

“Het banksysteem in Oekraïne blijft intact en  verzekeringen helpen om het land draaiende te houden, maar de onzekerheid die de oorlog met zich meebrengt een groot probleem is voor het bedrijfsleven”. Dat heeft Mykhailo Rushkovskyi, een  vooraanstaande Oekraïense riskmanager bij Naftogaz , het grootste olie- en gasbedrijf in het land, gezegd in een gesprek met vakblad Commercial Risk Europe  over enkele van de grootste uitdagingen waar zijn beroepsgroep voor staat nu de Russische invasie voortduurt.    “Het belangrijkste risico voor ons is de onzekerheid rond de oorlog en de tijdschema’s. We weten niet wat er daarna gaat gebeuren.”

Rushkovskyi, die in Kiev is gevestigd, zegt dat het bbp in Oekraïne dit jaar naar verwachting met 35% zal dalen en dat riskmanagers vrezen voor een grote recessie.”We maken ons zorgen over de levering van olieproducten en gas. Voor de hernieuwbare energiebedrijven zou er een kans moeten zijn, maar de meeste windturbines staan in het zuiden van het land. Dat gebied is nu deels bezet door de Russen en de turbines worden gecontroleerd door derden. We weten niet in welke staat ze zich bevinden. De situatie ontwikkelt zich nog steeds,” zei Rushkovskyi. Het betere nieuws is volgens hem dat het Oekraïense banksysteem grotendeels werkt en het bedrijfsleven in het land in staat stelt zijn activiteiten voort te zetten.

IT-bedrijven gaan ook door. “Door Covid-19 zijn we flexibeler geworden, zodat we mensen hebben die voor Oekraïense bedrijven werken maar in een ander Europees land wonen. Zij betalen nog steeds Oekraïense belasting, zodat de overheid nog steeds een inkomen heeft, wat op zijn beurt betekent dat zij haar werknemers kan betalen.”Rushkovskyi zegt verder dat verzekeringen ook een cruciale rol spelen om het land draaiende te houden. “Bij DTEK hadden we bijvoorbeeld een oorlogsdekking voor de turbines gekocht, met als doel een uitgebreide dekking voor de centrale.

Hij vergelijkt dit met het tennistoernooi van Wimbledon, dat al jaren voordat Covid-19 toesloeg een pandemiedekking had gekocht. “Zij hebben jaren voordat het nodig was een pandemiedekking gekocht, maar al die premiebetalingen waren het dubbel en dwars waard toen de pandemie toesloeg. Wij denken er net zo over. Wij hadden voor alle eventualiteiten een dekking gekocht en die betaalt zich nu uit”, aldus de riskmanager.

“De regering vraagt ons ook om alle gebouwen en installaties die door de Russen zijn beschadigd te documenteren, zodat we een claim tegen Rusland kunnen indienen voor de kosten van de wederopbouw van het land.” Rushkovskyi is een groot voorstander van de kracht van verzekeringen, niet alleen om bedrijven in staat te stellen te functioneren, maar ook om veranderingen af te dwingen.

Sanciepakket

Als onderdeel van het zesde sanctiepakket overwegen de EU-functionarissen een verbod op verzekeringen voor schepen die Russische ruwe olie vervoeren. Een embargo op Russische ruwe olie zou Rusland dus afsnijden van de EU-markt en een verbod op verzekeringen zou het volgens hem zeer moeilijk maken ruwe olie naar Azië en andere landen uit te voeren.

Hij voegt eraan toe: “Deze verzekeringsaanpak werd tien jaar geleden al doeltreffend gebruikt om de export van Iraanse ruwe olie te beperken in het kader van het conflict over het Iraanse nucleaire programma. Op deze manier kan de verzekering een van de effectieve instrumenten worden van de EU-sancties tegen Rusland om de geldstromen voor de voortzetting van de oorlog te beperken.”

Maar Rushkovskyi vindt dat zowel de riskmanagementsecor als de verzekeringsmarkt moeten evolueren. “We hebben in de toekomst riskmanagement 2.0 en verzekeringen 2.0 nodig. We kunnen niet op dezelfde manier te werk gaan als we ons een weg willen banen door systeemschokken, zoals de klimaatverandering en cyberaanvallen.”

Bron Commercial Risk Europe