UK: Meer dan 160.000 MKB-bedrijven zullen tegen eind 2023 geen werkgeversaansprakelijkheidsdekking hebben

 

Nieuw onderzoek van financiële diensten review site Smart Money People geeft aan dat meer dan 160.000 micro-ondernemingen en MKB-bedrijven  in het Verenigd Koninkrijk met tussen de één en negen werknemers tegen het einde van het jaar geen werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (EL) zullen hebben. Het cijfer vertegenwoordigt een combinatie van bedrijven die momenteel geen EL hebben en deze ook niet zullen nemen, en bedrijven die momenteel de verzekering hebben maar er in de loop van 2023 mee zullen stoppen.

 

Het hoge cijfer wordt genoteerd ondanks het feit dat de EL-verzekering wettelijk verplicht is voor alle bedrijven die personeel in dienst hebben. Zonder EL-dekking riskeren bedrijven boetes van de Health & Safety Executive (HSE) tot 2.500 pond voor elke dag dat ze niet verzekerd zijn, evenals mogelijke vervolging in geval van een incident.

Volgens het onderzoek zijn micro-ondernemingen en MKB-bedrijven het meest kwetsbaar voor onverzekerdheid voor EL. De meeste eenmanszaken met slechts één werknemer hebben geen EL-verzekering nodig, en uit het onderzoek bleek dat grotere werkgevers met 10 tot 250 werknemers zich meer bewust waren van hun verplichtingen.Veel van de bedrijven met één tot negen werknemers zijn zich waarschijnlijk niet bewust van hun verantwoordelijkheden wanneer zij personeel in dienst nemen, of kiezen er gewoon voor om de voorzichtigheid overboord te gooien omdat zij op zoek zijn naar meer besparingen.

Een afleiding van de bedrijfsvoering”

“Senior decision-makers dragen zoveel verschillende petten en het kopen van verzekeringen op dit niveau is vaak een afleiding van het runnen van het bedrijf zelf,” zei Smart Money People CEO Jacqueline Dewey. “Daarom geloven we dat veel kleine bedrijven misschien gewoon de noodzaak over het hoofd zien om EL toe te voegen aan hun mandje verzekeringen als ze groeien.”Dat gezegd hebbende, sprak Smart Money People haar vermoeden uit dat er ook een tweede groep bedrijven is die eerder DL hebben aangehouden en nu geloven dat het een surplus is voor hun behoeften. In sommige omstandigheden hebben ze gelijk, maar in de meeste gevallen wordt aangenomen dat het een reactie is op de stijgende inflatie.

“Nu alles, van salarissen tot grondstoffen en energierekeningen, in een spiraal blijft zitten, is het volkomen begrijpelijk dat sommige kleine bedrijven hun uitgaven proberen te beteugelen. Zij moeten echter weten dat de aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers in de meeste gevallen een niet-onderhandelbare uitgave is”, aldus Dewey. Hij zei ook dat dit een gelegenheid kan zijn voor verzekeraars en makelaars om kleine bedrijven eraan te herinneren waarom ze deze verzekering nodig hebben en welke bescherming ze kunnen krijgen. Hoe meer deze zijn afgestemd op de risico’s van specifieke sectoren of industrieën, hoe groter de kans dat deze bedrijven zullen luisteren.

De site merkte ook op dat verzekeraars er pragmatisch aan doen kleine bedrijven te waarschuwen dat in tijden van economische tegenspoed, en gedreven door de agressieve tactieken van schadebeheerders, werknemers eerder geneigd kunnen zijn hun werkgever aan te klagen als zij denken dat dit tot financieel gewin kan leiden. “Verzekeraars weten dat ze altijd voor een uitdaging zullen staan als het gaat om micro- en kleine bedrijven,” zei Dewey. “Werkgeversaansprakelijkheid is misschien een gebied waar meer voorlichting nodig is om besluitvormers bij deze ondernemingen te helpen het product echt te begrijpen en, nog belangrijker, de risico’s die verbonden zijn aan het ontbreken ervan.”