UK Business Report Marsh: Financiële onzekerheid, gezondheid en welzijn van werknemers en verstoring van de toeleveringsketen toprisico’s voor Britse bedrijven


Volgens nieuw onderzoek van Marsh zijn bedrijven in het Verenigd Koninkrijk het meest bezorgd over de impact van financiële onzekerheid (34%), gezondheid en welzijn van werknemers (31%) en verstoring van de toeleveringsketen (23%) op hun bedrijf in de komende 12 maanden.

De bevindingen komen uit het UK Business Risk Report 2023 van Marsh, dat gegevens bevat die in mei en juni 2023 werden verkregen van meer dan 2.100 Britse bedrijven met een omzet tussen £100.000 en £500 miljoen + per jaar. Het rapport, dat nu voor het derde jaar verschijnt, onderzoekt hoe de omstandigheden van de afgelopen 12 maanden van invloed zijn geweest op de risicobereidheid en riskmanagementaanpak van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en stelt hun prioriteiten voor het komende jaar vast.

Volgens het onderzoek is financiële onzekerheid het grootste risico voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk door de stijgende inflatie, energieprijzen en grondstofkosten. Toch ziet slechts 34% van de respondenten het als een belangrijke zorg, het laagste percentage in de afgelopen drie jaar (43% in 2021, 37% in 2022). Dit is te danken aan het feit dat bedrijven hun financiële weerbaarheid hebben versterkt tijdens de pandemie en aan een terugkeer naar meer vertrouwde financiële risico’s, post-Covid.

Hoewel  ze in een uitdagend handelsklimaat opereren, zijn veel Britse bedrijven optimistisch over hun financiële vooruitzichten voor het komende jaar: 50% verwacht een stijging van de productiviteit, 47%  een stijging van de omzet en 46% een stijging van de winstgevendheid.

Andere bevindingen zijn onder andere:

  • Mensgerelateerde risico’s zijn een topzorg, waarbij de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers (31%), het behouden, aantrekken en opvolgingsplanning van opvolging van talentvolle medewerkers  (22%) en de gezondheid en veiligheid van bezoekers  en werknemers (21%) respectievelijk de tweede, vierde en vijfde plaats innemen.
  • In de afgelopen 12 maanden heeft slechts 47% van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk beleid en procedures voor gezondheid en veiligheid en het aanbod voor geestelijke gezondheid en welzijn van werknemers (51%) aangepakt. Vooruitkijkend zijn dit echter de twee belangrijkste ‘people’-prioriteiten. Het herzien van de werkcultuur en leiderschap wordt ook genoemd als een aandachtspunt voor een op de drie bedrijven in het komende jaar.
  • Richtlijnen op het gebied van milieu, samenleving en governance  (ESG) werden door de meeste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk als prioriteit gezien: iets meer dan de helft (55%) van de respondenten begrijpt de ESG-vereisten en de helft (50%) neemt ESG op in de bedrijfsstrategie. Sommigen geven deze verwachtingen ook al door aan hun toeleveringsketens: 48% van de bedrijven heeft de ESG-strategieën van hun leveranciers de afgelopen drie jaar beoordeeld.
  • Hoewel rapportage over ESG-prestaties al verplicht is voor grote bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, heeft de overgrote meerderheid van de respondenten (76%) ESG nog niet opgenomen in hun bedrijfsstrategie..

In een reactie op de bevindingen zegt Alistair Fraser, CEO, Commercial & Corporate, Marsh UK: “De Britse risico-omgeving is het afgelopen jaar zwaar beïnvloed door macro-economische veranderingen, evenals de doorsijpelende effecten van geopolitieke gebeurtenissen. Van eenmanszaken en snelgroeiende bedrijven tot grote gevestigde ondernemingen, geen enkele commerciële entiteit in het Verenigd Koninkrijk is vrijgesteld van een robuuste aanpak van riskmanagement. Dit rapport vertelt het verhaal van het zeer brede spectrum aan risico’s waarmee bedrijven in het Verenigd Koninkrijk worden geconfronteerd en geeft praktisch advies over hoe ze deze risico’s kunnen aanpakken, zodat ze de veerkracht kunnen versterken die ze nodig hebben om met vertrouwen te groeien.”