Twee van de drie jonge kinderen gaat niet naar tandarts


Ruim de de helft (60,6%) van de kinderen van 2 en 3 jaar oud bezoekt geen tandarts. Terwijl het advies is om vanaf die leeftijd de tanden twee keer per jaar te laten controleren. De melktanden moeten vanaf deze leeftijd worden gepoetst en onderhouden. Per provincie zijn er ook grote verschillen. Zo is in Flevoland de grootste inhaalslag te maken: hier gaat zelfs 67,5% van de peuters niet op controle. Ook in Noord- en Zuid-Holland is dit percentage hoog. Dit blijkt uit een analyse van Independer uit de meest recente data van onderzoeksbureau Vektis.

De verschillen zijn ook groot op gemeentelijk niveau. Zo gaat in Amsterdam bijna driekwart (74%) van de peuters niet naar de tandarts. In Staphorst is dat nog hoger met 75,2%. Ook in Diemen (73,2%), Rotterdam (73,1%) en Dordrecht (72,1%) ontvangen relatief veel jonge kinderen geen mondzorg. In het Noord-Brabantse Boekel hebben ze het beter voor elkaar. Het percentage peuters dat niet naar de tandarts is hier het laagst (30,9%). Daarna volgt het waddeneiland Terschelling met 33,3%. 

“Kinderen tot achttien jaar hebben altijd gratis tandzorg. Ook als de ouders geen tandverzekering hebben. Misverstanden hierover zorgen er helaas voor dat veel kinderen niet naar de tandarts gaan, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.  “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle”, aldus de Independer expert. Pas na het achttiende levensjaar ga je zelf opdraaien voor de gemaakte kosten van het gebit. 

Steeds minder tandartsverzekeringen afgesloten

Tien jaar geleden sloot via Independer nog bijna 60 % van de mensen een aanvullende tandverzekering af. Dit jaar is dat nog maar ruim een derde. Volgens Independer is het dus een trend dat steeds minder Nederlanders een aanvullende tandverzekering nemen. Zorgexpert Mirjam Prins noemt het wel onverstandig om uit kostenbesparing niet meer naar de tandarts te gaan, omdat je op lange termijn meer geld kan kosten. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar denkt te gaan maken. Vergelijk dat dan, bijvoorbeeld bij Independer, met de premie die je zou betalen. Je merkt dan snel of een tandverzekering voor jou interessant is of niet. Informeer jezelf goed en kies dan bewust”, aldus expert zorgverzekeringen Mirjam Prins