TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam lanceren Pandemic & Disaster Preparedness Center om goed voorbereid te zijn op toekomstige rampspoed

Afgelopen vrijdag hebben Ernst Kuijpers, Marion Koopmans en Ahmed Aboutaleb bij het televisieprogramma Jinek een plan gelanceerd voor het Pandemics and Disaster Preparedness Center (PDPC). Met dit center, een samenwerking tussen TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam,  brengen Rotterdam en Delft topwetenschappers samen m op medisch, technisch – inclusief AI- , logistiek en sociologisch gebied, waaronder kennis van pandemische dreigingen en klimaatgerelateerde calamiteiten . Met als doel “te bouwen aan een ambitieuze onderzoeksagenda voor de toekomst teneinde  het hoofd te bieden aan (toekomstige) pandemieën en rampen in de volle omvang én samenhang”.

Het plan voor een Pandemic & Disaster Preparedness Center is gebaseerd op een wens van viroloog prof. Marion Koopmans, die hoopt dat de huidige waakzaamheid niet afzwakt als straks de pandemie weer onder controle is. “Iedereen realiseert zich nu wat een gigantische impact een mondiale pandemie heeft op álle aspecten van de samenleving. Het is daarom nú tijd om door te pakken. In een overleg met collega-wetenschappers van de TU Delft bleek dat er grote parallellen zijn met onderzoek naar rampen, een onderzoeksveld waarin de TU Delft topexpertise in huis heeft”, aldus Koopmans.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, is grote behoefte aan betere voorbereiding op pandemieën en rampen zoals de huidige coronacrisis. De kennis die is opgedaan in de Rotterdamse regio is breed inzetbaar. Hierdoor kan het Pandemics and Disaster Preparedness Center wereldwijd een belangrijke rol spelen in de voorbereiding op toekomstige rampen en pandemieën”, aldus de initiatiefnemers.

Er zijn inmiddels al vijftig ingenieurs, artsen en wetenschappers van de deelnemende instituten aangesloten bij het PDPC. De gemeente Rotterdam ondersteunt het initiatief van harte. Delftse onderzoekers zijn enthousiast. Het idee van het onderzoekscentrum wordt uitgewerkt door een groep enthousiaste experts, in samenwerking met directeur Greet Vink van het Research Development Office van het Erasmus MC en Anouschka Versleijen, hoofd Funding NL bij het Valorisatiecentrum van de TU Delft.

 TU Delft en Erasmus MC zijn, samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam, verbonden in samensmelting van expertises: de Convergentie. In dit samenwerkingsverband wordt sinds ruim een jaar de medisch-biologische expertise van het Erasmus MC als het ware gefuseerd met de technologische kennis van de TU Delft en de sociologische kennis van de EUR.

Lessen voor de toekomst

De huidige pandemie levert een schat aan informatie en geleerde lessen voor de toekomst op.  Het Pandemic & Disaster Preparedness Center vindt dat de voorbereiding beter moet en kan. “De razendsnelle ontwikkeling van een nieuw soort vaccins was mogelijk door jarenlange investering in fundamentele kennis’, zegt Koopmans. ‘Die investering is ook nodig voor de blik op de toekomst: welke andere virusdreigingen zijn er? Hoe worden die herkend? Wat maakt virussen overdraagbaar? Kunnen we uitbraken en pandemieën voorspellen? Kunnen we vaccins ontwikkelen voor hele groepen virussen?”

Ook van eerdere andersoortige calamiteiten, zoals overstromingen, hittegolven en periodes van extreme droogte hebben wetenschappers veel geleerd. Van veel geleerde lessen heeft de samenleving ook al profijt gehad. Denk aan de komst van de Deltawerken die na de watersnoodramp van 1953 werden gebouwd. “‘Door al die kennis en data samen te brengen in een soort stuwmeer van gegevens, kunnen we rampscenario’s gaan simuleren, waardoor zwakke plekken in het systeem aan het licht komen. Daar kun je vervolgens met onder meer stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwikkelaars, gedragswetenschappers en burgers oplossingen voor bedenken’, voegt Greet Vink toe.