Onderzoek SoftwareOne: 83% van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen


ASoftwareOne, een vooraanstaande wereldwijde leverancier van software en cloudoplossingen, maakt vandaag de resultaten bekend van zijn onderzoek CIO Pulse: 2023 budgets & priorities. Voor dit onderzoek werden 600 CIO’s en IT-besluitvormers* gevraagd naar de manier waarop de huidige economie van invloed is op hun prioriteiten op IT-gebied. Het bleek dat 93% van alle CIO’s verwacht dat ze in 2023 over een groter IT-budget kunnen beschikken. Desondanks voelt 83% van hen de druk om hun budget zo effectief mogelijk te besteden. De primaire focus ligt daarbij op het indammen van cloudgerelateerde kosten en terugdringen van de toenemende hoeveelheid overconsumptie.

72% van alle CIO’s gaf toe dat ze door deze extra kosten achterliepen met hun digitale transformatie. Dit is met name zorgwekkend omdat er van 92% van alle CIO’s wordt verwacht dat ze initiatieven voor digitale transformatie ontplooien. Het management wil dat die dit jaar als omzetgenerator gaan dienen.

38% van de respondenten zei dat het voortwoekeren van de overconsumptie voornamelijk te wijten is aan de haastige overstap naar de cloud tijdens de coronacrisis. 31% liet na om hun workloads in aanloop naar het migratieproces te optimaliseren. Nog eens 38% zei dat hun organisatie zich had verkeken op de kosten voor het inrichten van cloudomgevingen, met forse budgetoverschrijdingen als gevolg. Veel organisaties beschikken ook nog steeds over diverse legacy IT-systemen op locatie. 51% van alle CIO’s zegt dat de complexiteit van deze legacy IT-oplossingen tot hun drie belangrijkste uitdagingen behoort.

Daniel Perrier director services & innovation bij SoftwareOne:“Bedrijven worstelen met de onzekere economische situatie. Dit maakt het enorm lastig om grote IT-transformaties te plannen. Organisaties moeten echter naar de cloud overstappen en hun legacy applicaties moderniseren om concurrerend te kunnen blijven. We merken dat er een sterke behoefte bestaat aan een combinatie van innovatie en optimalisatie. Onze klanten vragen om stapsgewijze transformatie-initiatieven in plaats van grootscheepse migratieprojecten, want daar valt moeilijk goedkeuring voor te krijgen als de budgetten onder druk staan.”

Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten. 45% van alle CIO’s zegt dat meer transparantie en grip op de kosten hen zouden helpen om meer waarde te putten uit hun investeringen in de cloud. Daarmee zouden ze ook meer draagvlak bij het management krijgen. 80% is van plan om hun investeringen in FinOps op te voeren om dit te bewerkstelligen. 39% zegt gebruik te zullen maken van cloud-native tools voor het terugdringen van de licentiekosten. Ondanks de druk op het budget wil 82% van de respondenten meer aan de modernisering van applicaties uitgeven. Daarnaast blijft cybersecurity een belangrijke prioriteit: 92% voert de investeringen daarin op.

Dan Ortman, global pratice lead FinOps bij SoftwareOne: “2024 zal een uitdagend jaar worden voor bedrijven. De verbeterde flexibiliteit die cloud computing te bieden heeft zal hen in staat stellen om effectiever te reageren op onverwachte marktontwikkelingen. De inzet van de FinOps-methodologie  zal hen niet alleen helpen met het stroomlijnen van hun uitgaven, maar ook voorzien in de processen, verantwoording en transparantie die nodig zijn om maximale waarde uit hun investeringen in de cloud te putten. Na het migreren van legacy IT-oplossingen en moderniseren van cloudomgevingen kunnen alle kostenbesparingen worden herinvesteerd in innovatieve projecten. Hierdoor is de  IT-afdeling in staat om meer met minder te doen.”

*Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 CIO’s en IT-besluitvormers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De volledige resultaten van het ‘SoftwareOne CIO Pulse: 2023 budget & priorities’-onderzoek zijn te vinden op: https://www.softwareone.com/en/now/cio-pulse-2023-budgets-and-priorities

SoftwareOne is een vooraanstaande wereldwijde aanbieder van software- en cloudoplossingen. Het geeft een nieuwe invulling aan de manier waarop bedrijven alles wat met de cloud te maken heeft ontwikkelen, inkopen en beheren. SoftwareOne helpt organisaties om hun workloads en applicaties naar de cloud te migreren en te moderniseren