Onderzoek RIMS: “Pandemie versterkt het riskmanagementbeleid van ondernemingen

Ongeveer 22% van de leden van d Amerikaanse riskmanagementorganisatie RIMS  meldt als gevolg van Covid-19 meer middelen beschikbaar te hebben gekregen voor Enterprise Risk Management (ERM), zo blijkt uit de 2020 Enterprise Risk Management Benchmark Survey van de vereniging. RIMS stelt dat dat deze verschuiving duidt op een “toenemende waardering voor de bijdrage van riskmanagement voor bedrijven”.

Uit het onderzoek komt verder naar voren ook dat bijna de helft van de bij RIMS aangesloten organisaties meer aandacht rapporteerde voor pandemierisico’s als reactie op Covid-19, terwijl 34% meer aandacht besteedde aan risico’s met een lage waarschijnlijkheid / hoge impact. Volgens 20% van de respondenten heeft Covid-19 daarnaast het toezicht van het bestuur op risicomanagement veranderd, hetzij via nieuw uitvoerend leiderschap of toezicht op management- en/of directieniveau.  

“De Covid-19-pandemie leidde tot zowel meer controle als meer zichtbaarheid van riskmanagement, aangezien het de onderlinge afhankelijkheid van risico’s in het hele ecosysteem van een organisatie benadrukte”, aldus het onderzoeksrapport.Hieruit bleek verder dat  bij meer dan 50% van de ERM-programma’s de focus is verlegd naar zaken als gezondheid, veiligheid en bedrijfscontinuïteit als reactie op de pandemie. Ongeveer 98% van de organisaties heeftnu  een volledig of gedeeltelijk geïntegreerde ERM, 26% meer dan in 2017, zo blijkt uit de enquête.Bovendien past ongeveer 76% van de senior managementteams en besturen ERM-inzichten toe in zakelijke beslissingen, volgens de laatste RIMS-peiling.

“Enterprise risk management is nu een geaccepteerde reguliere bedrijfsdiscipline. Dat gezegd hebbende, moet er nog werk worden verzet om ERM volledig geïntegreerd, wendbaar en proactief te maken ”, stelt het rapport.