Onderzoek GBTA: Veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers is een grote zorg; vier van de vijf heeft incident of probleem meegemaakt


Uit één enquête over de veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers blijkt dat 83% van de respondenten het afgelopen jaar een veiligheidsgerelateerd probleem of incident heeft meegemaakt. en dat 90% aangeeft dat veiligheidskwesties van invloed waren op hoe zij hun vrije tijd op zakenreizen besteedden. Uit een ander onderzoek bleek dat 58% van de vrouwen hun reisplannen heeft gewijzigd vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

Leidinggevenden en werknemers maken elk jaar bijna 500 miljoen zakenreizen en bijna de helft van deze zakenreizigers zijn vrouwen. Twee recente onderzoeken hebben zich gericht op de veiligheidsproblemen van vrouwelijke reizigers. Volgens een recente enquête van de Global Business Travel Association (GBTA) is de veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers een wijdverspreide zorg.  Een Concur-onderzoek onder 7.850 zakenreizigers in 19 markten bracht soortgelijke bevindingen aan het licht. Zo heeft 58% van de vrouwen hun reisplannen gewijzigd vanwege zorgen over de veiligheid.

Belangrijkste bevindingen uit deze enquête over de veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers

Een blik op de resultaten van dit GBTA-onderzoek biedt een aantal inzichten voor zowel zakenreizigers als reismanagers. Misschien wel het meest verbazingwekkende aan de onderzoeksresultaten is hoe monolithisch de ervaring van vrouwelijke zakenreizigers is. Een grote meerderheid van de vrouwelijke respondenten gaf aan dezelfde dingen te hebben ervaren, waaronder:

  • 83% zei dat ze het afgelopen jaar een veiligheidsgerelateerd probleem of incident hadden meegemaakt;
  • 90% zegt dat veiligheidszorgen van invloed zijn op hoe zij hun vrije tijd op zakenreizen doorbrengen;
  • 86% zegt dat veiligheidsoverwegingen van invloed zijn op de manier waarop zij reizen boeken, zoals het kiezen van alleen vluchten overdag;
  • 84% zegt dat veiligheidsoverwegingen van invloed zijn op de plaats van bestemming;
  • 81% zegt dat veiligheidskwesties van invloed zijn op hoe vaak ze voor zaken reizen;
  • 80% zegt dat veiligheidsoverwegingen de productiviteit tijdens zakenreizen hebben beïnvloed.

Hoe vrouwen veiligheidsmaatregelen nemen tijdens zakenreizen

Ten minste vier van de vijf vrouwen bevestigden bij elke vraag dat zij soortgelijke zakenreiservaringen hadden meegemaakt. Zelden levert een onderzoek resultaten op die zo dicht bij unanimiteit liggen. Hoe nemen vrouwen, gezien deze resultaten, voorzorgsmaatregelen om veilig te reizen voor hun werk?

Het behoeft geen betoog dat vrouwen veiligheidsproblemen ervaren die mannen niet ervaren. Maar liefst 71% van de vrouwen vindt dat ze meer risico lopen dan hun mannelijke collega’s wanneer ze voor zaken reizen. Hun grootste zorgen zijn algemene veiligheid (78%), seksuele intimidatie (72%), locatiespecifieke risico’s (68%) en ontvoering/aanranding (65%).Meer dan twee derde van de respondenten stelt voor dat bedrijven in hun reisbeleid rekening houden met de unieke behoeften van vrouwelijke reizigers. Vanwege deze risico’s nemen vrouwelijke zakenreizigers een reeks veiligheidsmaatregelen, waaronder regelmatige communicatie met kantoor en/of vrienden en familie (68%), het kiezen van alleen de meest vertrouwde accommodaties (56%) en het delen van reisroutes met dierbaren (51%).

 Belangrijkste bevindingen uit de Concur veiligheidsenquête

De recente Concur-enquête richtte zich ook op vrouwen en leden van de LGBTQ+-gemeenschap die reizen. Uit het onderzoek blijkt dat veiligheid een van de hoogste prioriteiten is voor reizigers in deze groepen. Zoals hierboven vermeld, heeft 58% van de vrouwelijke reizigers hun arrangementen gewijzigd vanwege zorgen over de veiligheid.

 Andere bevindingen van het onderzoek zijn:

  • 31% van alle zakenreizigers geeft hun eigen veiligheid de hoogste prioriteit op zakenreizen.
  • 77% van de vrouwelijke zakenreizigers heeft te maken gehad met enige vorm van intimidatie of mishandeling tijdens het reizen.
  • 95% van de LGBTQ+ reizigers hebben hun seksuele geaardheid verborgen tijdens een zakenreis.
  • 54% van de respondenten is van mening dat hun veiligheid niet de hoogste prioriteit van hun bedrijf is, waardoor er veel ruimte is voor travel managers en executives om hun inzet voor de veiligheid van reizigers te herformuleren – en een beter beleid voor het bevorderen van de veiligheid in praktijk te brengen.

Hoe bedrijven de veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers moeten aanpakken

Meer dan tweederde van de respondenten vindt dat bedrijven in hun reisbeleid rekening moeten houden met de unieke behoeften van vrouwelijke reizigers. En die respondenten hebben gelijk: Alle bedrijven hebben een zorgplicht om reizigers te behoeden voor schade, ongeacht hun geslacht.

Toch vond slechts 18% van de respondenten dat hun bedrijf een passend genderspecifiek beleid had. Zorgplichtinspanningen moeten altijd inspelen op de unieke behoeften van reizigers. Zo zal het vervullen van zorgplichtverantwoordelijkheden voor gehandicapte reizigers of reizigers met medische behoeften anders zijn dan voor anderen. Evenzo hebben vrouwelijke zakenreizigers unieke veiligheidsbehoeften die een specifiek beleid en zorgplichtacties vereisen.