Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

De Vertrouwenslijn Afpersing wordt steeds vaker gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn van bedreiging of afpersing. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Als ondernemers niet betalen, dreigen criminelen bijvoorbeeld de familie of medewerkers iets aan te doen of explosieven voor de deur te leggen.

In 2022 ontving de Vertrouwenslijn 188 telefoontjes, dat zijn er 55 meer dan in het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal sinds de cijfers vanaf 2019 op deze manier worden bijgehouden. In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2021 ging het nog om 24 dossiers.

Vooral familiebedrijven gevoelig voor malafide geldschieters

Hoge energiekosten, stijgende grondstofprijzen: ondernemers hebben het financieel zwaar door de huidige crisissituatie. Daar maken criminelen handig gebruik van. Vooral familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn gevoelig voor malafide geldschieters.

“Ondernemers zijn kwetsbaarder om in zee te gaan met foute types die hen een aantrekkelijk financieel aanbod doen. De gedachte is aanlokkelijk. Ondernemers denken dat ze met het geld in één keer uit de problemen zijn, maar dat is niet zo”, vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn. “Criminelen proberen vooral een voet tussen de deur te krijgen bij familiebedrijven in het mkb. Voor die ondernemers is het bedrijf hun leven. Ze gaan ver om dat draaiende te houden, steken er het familiekapitaal in.” Van Pel waarschuwt ondernemers: “Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn en weet met wie je zaken doet.”

Alle cijfers en achtergronden over ondernemers die afgeperst en bedreigd worden, hoor je vrijdagavond 17 maart vanaf 19.00 uur in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.