NVWA wil goed beeld krijgen van mogelijke risico’s speenkoorden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nodigt ouders en verzorgers uit om hun ervaringen te delen met mogelijk onveilige speenkoorden. De NVWA wil op deze manier een beter beeld vormen van de omvang, oorzaak en risico’s van mogelijke problemen met deze producten.

Een speenkoord wordt vastgemaakt aan een speentje en zorgt ervoor dat het kind het speentje niet verliest. Speenkoorden zijn vaak gemaakt van kralen met daaraan een clip die vastgemaakt kan worden aan de kleding van een kind. Sinds januari 2020 heeft de NVWA ruim 20 meldingen van consumenten ontvangen over mogelijk onveilige speenkoorden. Die gingen vooral over onderdelen die loskwamen, maar ook over te lange speenkoorden. Jonge kinderen kunnen hierdoor stikken. De NVWA heeft geen informatie dat dit daadwerkelijk is gebeurd.

Producenten van speenkoorden zijn er verantwoordelijk voor dat ze veilige producten op de markt brengen. Wanneer er onverhoopt toch iets mis blijk te zijn, is het hun verantwoordelijkheid om de consument te waarschuwen en onveilige producten terug te roepen.

Wie de afgelopen twee jaar problemen heeft gehad met speenkoorden, bijvoorbeeld wanneer er onderdelen los zijn gekomen, wordt gevraagd deze ervaring te delen met de  NVWA. De resultaten van het onderzoek helpen de NVWA om de risico’s beter in kaart te brengen en worden besproken met de branche en Europese collega’s.