Nieuwe E-learning-cursus ‘Leren adviseren over Artificiële Intelligentie’

Volgend jaar februari start een nieuwe (E-learning)cursus ‘Leren Adviseren over AI’, bestemd voor onder meer compliance officers en andere juridische/informatieprofessionals die in hun dagelijkse werk adviseren over de wenselijkheid en de wijze van het inzetten van kunstmatige intelligentie  bij bedrijven of overheid. Een game-element maat deel uit van de curus.

Het cursusmateriaal voor deze tien weken durende E-learningcursus is ontwikkeld door ICT-jurist Arnoud Engelfriet,  partner van ICTRecht bv, mede-oprichter van Legal Tech bedrijf Juriblox en maker van de robot lawyer NDA Lynn.

In een toelichting op de cursus zegt Engelfriet: “Steeds meer organisaties zetten Artificial Intelligence (AI) in. Dit roept vele vragen op over de juridische en ethische randvoorwaarden. Maar de regels moeten geen blokkade zijn. De behoefte aan een duidelijk kader is dan ook groot. Deze leergang helpt u op een positieve en oplossingsgerichte manier de inzet van AI te beoordelen en te adviseren hoe het wél kan. Na deze leergang bent u in staat een gedegen beoordeling over de juridische en ethische haalbaarheid van een AI systeem te geven.”

 In tien hoofdstukken worden de deelnemers via e-learning op unieke wijze mee in de materie genomen en zijn of haar niveau interactief getoetst. Er wordt gewerkt met échte casussen (en dus ook échte AI) om het begrip en beoordelingsvermogen van de deelnemers te vergroten. Al het lesmateriaal wordt aangeboden in de Procademy online lesomgeving. Deelnemers krijgen webinars, online leesopdrachten, puzzels, uitzoekopdrachten en interactieve casusopdrachten. Hierbij leren zij onder meer data te analyseren, AI-ontwerp te toetsen en compliance-eisen te formuleren. 

De cursus duurt tien weken (van 1 februari t/m 8 april), omvat tien praktijkgerichte modules met echte AI-toepassingen die op een tijdstip naar keuze online te volgen zijn. Er wordt echter wel geadviseerd elke week één van de modules af te ronden. De gemiddelde studiebelasting wordt geschat op vier uur per week. Er is geen technische of juridische voorkennis vereist.

Game-element

Uniek onderdeel van de cursus is een game-element. Deelnemers doen tijdens de leergang mee aan de wereldwijde competitie van de Most AI-focused city in the world, bijgehouden door het fictieve United Nations Office for Global AI (UNOGAI). Wanneer een deelnemer een casus oplost of een toets afrondt, stijgt zijn of haar cliënt – een kleine Nederlandse gemeente – op deze ranglijst van wereldsteden. “Dit spelelement houdt u bij de les en geeft u op verrassende manier extra inzichten en kennis over AI. U krijgt toegang tot de gemeentewebsite met achtergrondinformatie over de casussen en de praktijk, en tot de UNOGAI website met verdiepend leesmateriaal over AI, ethiek, compliance en technologie”, aldus de organisator.

Bekijk hier het volledige programma: https://www.ictrecht.nl/academy/programma/ai-in-de-praktijk-compliance-governance.

De cursus kost 599 euro excl. BTW. Bij meerdere deelnemers van hetzelfde bedrijf geldt een prijskorting van 20%.Voor aanmelden: https://www.ictrecht.nl/academy/programma/ai-in-de-praktijk-compliance-governance. De deelnemers ontvangen een certificaat van deelname wanneer zijn de e-learning-opdrachten met voldoende resultaat afsluiten