Nieuw digitaal platform toont MKB de meerwaarde van intellectueel eigendom; ruim 90% heeft géén geregistreerde eigendomsrechten


Vandaag – dinsdag 26 april 2022, World IP Day – lanceren vijf Nederlandse en Belgische organisaties een nieuw digitaal platform over intellectuele eigendomsrechten. Create, Protect & Benefit moet de meer dan 3 miljoen MKB-bedrijven in de Lage Landen informeren over het belang en de meerwaarde van intellectueel eigendom. Het nieuwe platform komt er nadat uit Europees onderzoek bleek dat ruim 90% van de ondernemers geen geregistreerde intellectuele eigendomsrechten heeft.

Mkb’s met een registratie voor merken, modellen en octrooien hebben per werknemer gemiddeld tot 68% meer omzet. Tot dat opvallende resultaat kwam EUIPO vorig jaar na onderzoek bij 127.000 Europese ondernemingen. Toch heeft maar 5% van de Nederlandse mkb’s één of meerdere intellectuele eigendomsrechten geregistreerd. Het gaat dan over het beschermen met merk- en modelregistraties en met octrooien.

 Nieuw platform

Octrooicentrum Nederland en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) hebben samen met Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Sowalfin, en de FOD Economie het nieuwe platform uitgewerkt. Create, Protect & Benefit moet bedrijven bewust maken van de voordelen, maar evengoed van de risico’s als je je ideeën, producten en diensten niet beschermt.

 Create, Protect & Benefit is opgebouwd rond 12 zogenaamde smart guides. Zij beantwoorden de meest voorkomende vragen van ondernemers. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat niemand je product kan kopiëren? Waarom zou je ook het uiterlijk van je product moeten beschermen? Of hoe bewijs je dat je de eerste was met een bepaald idee? “IE-rechten zoals merken en auteursrechten, zijn voor Studio 100 cruciaal om haar activiteiten te kunnen uitrollen én om wat we maken te beschermen”, zegt Hans Bourlon, CEO Studio 100 Groep.

 Om andere ondernemers te inspireren, verzamelde het platform testimonials van enkele ceo’s van Nederlandse, Vlaamse en Waalse bedrijven. Zij vertellen welke intellectuele eigendomsrechten ze hebben en welke specifieke meerwaarde ze opleveren. Tot slot vinden ondernemers op het platform een directe link naar experts die hen verder kunnen helpen.