Nederlandse riskmanagers verwachten betere renewals nu fysiek contact met marktpartijen weer mogelijk is

NARIM-leden kijken uit naar minder stressvolle vernieuwingen nu de dreiging van Covid-19 afneemt en ze met hun verzekeraars om de tafel kunnen gaan zitten om hun programma’s goed te bespreken, vertelde Adri van der Waart, voorzitter van de vereniging, aan Commercial Risk Europe.

Van der Waart zei dat de onmogelijkheid  om  face-to-face onderhandelingen te voeren met verzekeraars tijdens de recente verlengingen een serieus probleem was voor NARIM-leden bij hun pogingen tijdens steeds moeilijkere discussies om voldoende dekking te verkrijgen tegen betaalbare tarieven. Maar Narim slaagde er eind vorige maand in zijn jaarlijkse congres in fysieke vorm te houden in Rotterdam, met meer dan 350 deelnemers. Van der Waart zei dat iedereen blij was elkaar eindelijk weer in levende lijve te kunnen ontmoeten en dat er in de Nederlandse markt een echt gevoel van optimisme heerst dat een deel van de ‘schade’ die tijdens de recente vernieuwingen is aangericht, kan worden hersteld.

Hij zei dat verzekeraars eens goed bij zichzelf te rade moeten gaan na hun over hun in  het algemeen slechte recente optreden, waarbij limieten werden ingetrokken en premies zonder adequate waarschuwing een hoge vlucht namen waardoor verzekeringsmanagers in zeer moeilijke posities werden gebracht. Het begint er volgens hem echter snel op te lijken dat leidende verzekeraars naar de klachten hebben geluisterd en weer een positievere relatie met hun belangrijkste zakelijke klanten willen aangaan, voegde hij eraan toe.

Van der Waart sprak met Commercial Risk Europe tijdens de Airmic-conferentie in Brighton en zei verheugd te zijn over soortgelijke sentimenten van  CEO Julia Graham, die sprak over de eerste “groene scheuten” van marktherstel. Hij merkte op dat de vooruitzichten voor de komende vernieuwingen ook positiever waren tijdens de recente GVNW-conferentie in Duitsland. NARIM-leden moeten echter niet overenthousiast raken over de eindejaarsrenewals en hun CFO’s te veel beloven, voegde Van der Waart hieraan toe.

De vooruitzichten zijn op zijn best ‘afvlakkend’ en er zullen nog steeds bijzonder moeilijke discussies over cyberdekking volgen, aangezien verzekeraars deze risico’s  blijven herbeoordelen in het licht van de snelle digitalisering van het bedrijfsleven in de afgelopen twee jaar. Volgens Van der Waart is dit de grootste zorg voor kopers van verzekeringen en zal dit de komende weken en maanden uiteraard een heet hangijzer zijn in de discussies tussen NARIM-leden en hun verzekeraars. Maar de mogelijkheid om face-to-face zinvolle discussies te voeren moet volgens hem in elk geval leiden tot productievere gesprekken en een veel betere communicatie.”

Op het Narim-congres waren 380 mensen aanwezig en dit was de gelegenheid om de discussie te openen over waar we in deze moeilijke periode waren gebleven en hoe we het partnerschap konden herstellen dat was beschadigd doordat de verzekeraars hun hakken in het zand hadden gezet,” zei Van der Waart. “We moeten opnieuw discussiëren en niet alleen over premies; het gaat ook over verzekerbaarheid met acceptabele voorwaarden. Tijdens mijn toespraak op het congres heb ik gezegd dat dit vermogen om weer een goede discussie aan te gaan de sleutel is en de hele zaal was het daar unaniem mee eens. We moeten weer rond de tafel gaan zitten.”.

“Ik geloof dat qua premieverhogingen het hoogste punt achter de rug is. Misschien zullen er nog een aantal specifieke lijnen volgen, zoals cyber, wat een groot probleem is. Maar in D&O zijn de sterkste verhogingen misschien al doorgevoerd. Ik ben het met Julia Graham eens dat we misschien over het algemeen de eerste tekenen van herstel zien en het was goed om te zien dat de leidende verzekeraars op de Airmic-conferentie zeiden dat ze graag een partnerschap willen aangaan. Ik moet echter wel zeggen: hoe durf je om een partnerschap te vragen nadat je anderhalf jaar bent weggeweest, al die clausules en uitsluitingen hebt toegevoegd en zulke hoge premieverhogingen hebt opgelegd!”, voegde Van der Waart eraan toe.