NARIM-voorzitter Adri van der Waart roept leden op zich voor te bereiden op een ‘battle’ met verzekeraars

NARIM-voorzitter Adri van der Waart heeft in het licht van de snel verhardende verzekeringsmarkt de bij de organisatie risk- en insurancemanagers leden geadviseerd zich voor te bereiden op een  battle  met verzekeraars. In zijn openingstoespraak tijdens het virtuele NARIM-Congres adviseert hij hen ook om deze pandemiecrisis te gebruiken om vooruit te komen en te laten zien dat ze het eerste aanspreekpunt moeten zijn binnen hun organisatie, aangezien bedrijven in Nederland en de rest van de wereld na COVID-19 hun strategie en riskappetite opnieuw moeten bepalen .

“We moeten de strijd aangaan met de verzekeringswereld omdat er momenteel ‘rare dingen’ gebeuren in de markt. Verzekeraars denken dat ze te maken hebben met enorme schade als gevolg van Covid-19 en dat ze meer geld nodig hebben om hun verzekeringsdekkingen in stand te houden. De premies stijgen dramatisch en de dekking wordt aangescherpt. Als risico- en verzekeringsmanagers denken wij daar anders over. Dat is nu eenmaal het spel, maar het gaat wel om grote sommen geld. Dat maakt het wel een erg serieus spel waarin we een van de hoofdrolspelers zijn” , aldus Van der Waart, volgens wie risicomanagers in het huidige marktklimaat alerter moeten zijn dan ooit:  op het senior management binnen  de eigen organisatie en op de markt, in het bijzonder verzekeraars.”

Op een vraag van presentator Rens de Jong over de gevolgen van Covid-19 antwoordt de NARIM-voorzitter  dat risicomanagers en hun managementcollega’s moeten nadenken over de risico’s nu en in de toekomst. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt. We moeten ons afvragen: is er schade, hoe groot is die schade en kunnen de kosten verhaald worden op verzekeraars? En wat gaan we doen in de toekomst? ” Hij wees  erop dat er nu meerdere specialisten samenwerken aan deze vragen. “Als risk- & insurancemanager is dit hét moment om u te onderscheiden van de rest. Ga naast de CFO zitten en kom met  ideeën, let op en vraag je af of mensen over alle aspecten moeten nadenken.”