Mentaal welzijn in de schijnwerpers tijdens de ‘Week tegen Pesten’


In de aanloop naar de ‘Week tegen Pesten’ die volgende week van start gaat, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van pesten op de mentale gezondheid van werknemers. In Nederland zijn burn-outs, stress en depressies de voornaamste beroepsziekten, en pesten blijkt een belangrijke factor hierin te zijn. Een onderzoek van het Zilveren Kruis geeft aan dat een zieke medewerker niet alleen de efficiëntie negatief beïnvloedt, maar de werkgever ook gemiddeld €250 per dag kost.

Weerbaarheid
Dat gezonde en gemotiveerde medewerkers zorgen voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim, betere samenwerking en een hogere productiviteit is bekend. Uit onderzoek is gebleken dat 1,3 miljoen werknemers in Nederland last hebben van burn-out klachten. Dit heeft in 2021 zelfs geleid tot 2,8 miljard euro aan verzuimkosten alleen al tegen werkstress. Minder bekend is dat de werkgever hier tegenwoordig zelf verplicht mee aan de slag moet gaan.

Gezondheid van de organisatie

SpecialistenNet, een landelijk netwerk van psychologen en coaches, draagt actief bij aan het aanpakken van dit maatschappelijke probleem. Er is door hen een online screening ontwikkeld waarmee ze zowel de mentale gezondheid van medewerkers als de gezondheid van de organisatie meten. Werkgevers hebben een zorgplicht. Dit initiatief uit Soesterberg biedt een praktische aanvulling op de verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie en draagt bij aan het welzijn van zowel werkgevers als de medewerkers.

Vroegtijdig opgespoord
Medewerkers die een hoog verzuimrisico vormen en vroegtijdig opgespoord worden kunnen aan de slag met een vorm van therapie, vaak is één sessie al voldoende. Deze medewerkers blijken een jaar later significant beter te scoren op mentale gezondheid en weerbaarheid dan de medewerkers die geen therapie hebben gevolgd. Een grote groep verzuimers is binnen drie maanden klachtenvrij en kan gezond aan het werk blijven. Werkgevers kunnen en moeten – als goede werkgever – zowel op de korte als de langere termijn een positieve impact hebben op de mentale gezondheid van hun medewerkers.

Te laat ingrijpen stuwt verzuimkosten op

Werkgevers blijken regelmatig pas in actie te komen als het te laat is. “Er zijn vaak al vroegtijdige signalen dat een medewerker zich in gevarenzone bevindt, dit heeft de medewerker meestal zelf niet in de gaten. Voor de werkgever brengt dat een extra risico met zich mee, want in de huidige arbeidsmarkt zullen veel medewerkers om zich heen gaan kijken om te zien of de werkomgeving elders interessanter is. Terwijl met een kleine interventie de eigen situatie snel verbeterd kan worden. Dit onderstreept dus dat vroegtijdig opsporen loont”, zegt Bram Zuidland, vertrouwenspersoon bij SpecialistenNet.

Voorkomen is beter dan genezen

Commercieel Directeur van SpecialistenNet Melvin Klink zegt: “Wij hebben onderzoek gedaan naar het effect van preventief en vroegtijdig ingrijpen op uitval, de impact bleek significant en op basis van de uitkomsten van dat onderzoek hebben wij een nieuwe preventiestrategie ontwikkeld. Deze preventie zorgt ervoor dat medewerkers in de gevarenzone snel gesignaleerd en benaderd kunnen worden door een psycholoog uit ons netwerk. Het is altijd zaak om zo snel mogelijk in te grijpen, want hoe langer een mentaal ongezonde situatie duurt, hoe meer hulp er nodig is en des te langer het herstel duurt. Terwijl in een vroeg stadium een eenmalig consult al genoeg kan zijn voor een belangrijk stuk bewustwording”.

B2B mentale zorg zonder wachttijden

Werkgevers hebben een zorgplicht, zodoende wordt de mentale gezondheid van een werknemer zelfs meegenomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. SpecialistenNet helpt hen te ontzorgen door binnen 24 uur na de aanmelding de medewerker te koppelen aan een psycholoog of coach in de buurt. “Een zieke werknemer kost de werkgever zo’n 250 euro per dag. Dat tikt natuurlijk aardig aan als je medewerker een half jaar op een wachtlijst staat voordat de behandeling gestart kan worden. Onze oplossing biedt dan uitkomst, want wij hanteren geen wachtlijst; prettig voor zowel de medewerker, de werkgever als de maatschappij”, zegt Klink over deze vernieuwende aanpak. Het bedrijf uit Soesterberg maakt daarbij geen gebruik van de reguliere GGZ-zorgtrajecten en biedt zodoende zorg zonder wachttijden.

Stop Violence Against Women