Lloyd’s scenario van systeemrisico’s wijst uit dat wereldeconomie blootgesteld is aan $ 3,5 risico van $ 3,5 biljoen door grote cyberaanval


Lloyd’s, marktplaats voor verzekering en herverzekering, heeft  een systeemrisico scenario gepubliceerd dat de wereldwijde economische impact modelleert van een hypothetische maar plausibele cyberaanval op een belangrijk betalingssysteem voor financiële diensten, resulterend in wijdverspreide verstoring van de wereldwijde handel en potentiële wereldwijde economische schade van $3,5 biljoen.

De drie landen die het hoogste economische schade over 5 jaar lijden als gevolg van het scenario zijn de Verenigde Staten $1,1 biljoen, gevolgd door China $470 miljard en Japan $200 miljard. De hersteltijd voor individuele landen of regio’s hangt af van de structuur van hun economie, blootstellingsniveaus en veerkracht.

Cyberaanvallen blijven bedrijven en overheden bedreigen, waarbij de kosten voor onderhoud, preventie en reactie op aanvallen jaar na jaar toenemen. Cyber blijft een risico dat alle gebieden van de samenleving kan beïnvloeden, omdat het zowel een complex als een samenhangend risico is dat invloed heeft op gebieden als toeleveringsketens en geopolitiek.

Groeimarkt

Cyberverzekering is een groeiende markt, die vorig jaar werd geschat op iets meer dan $9 miljard aan bruto geschreven premies en naar verwachting tussen $13 miljard en $25 miljard zal bedragen in 2025. Dit vertegenwoordigt echter nog steeds een klein deel van de potentiële economische schade waarmee bedrijven en de samenleving worden geconfronteerd. 

“We zetten ons in om veerkracht op te bouwen rond systeemrisico’s en het  gepubliceerde risicoscenario benadrukt de belangrijke rol van verzekeringen bij het ondersteunen en beschermen van klanten tegen de potentiële dreiging die cyber vormt voor bedrijven en de samenleving.

Bruce Carnegie-Brown, voorzitter van Lloyd’s: “De wereldwijde verwevenheid van cyber betekent dat het een te groot risico is voor één sector alleen en daarom moeten we doorgaan met het delen van kennis, expertise en innovatieve ideeën binnen de overheid, het bedrijfsleven en de verzekeringsmarkt om ervoor te zorgen dat we de samenleving weerbaar maken tegen de potentiële omvang van dit risico.”

Nu meer dan een vijfde van de cyberpremie wereldwijd wordt geplaatst in de Lloyd’s markt, probeert Lloyd’s de groei van deze klasse op doordachte en duurzame wijze te ondersteunen – en tegelijkertijd innovatie voor nieuwe producten mogelijk te maken, bijvoorbeeld door middel van het Lloyd’s Lab. In september organiseerde Lloyd’s Futureset haar eerste Cyber Innovation Forum, waarbij klanten in contact werden gebracht met vertegenwoordigers uit de technologie-, overheids- en verzekeringssector om te discussiëren over wereldwijde cyberrisico’s en de gezamenlijke stappen die nodig zijn om hierop te reageren.

Regio 5 jaar economische schade (in miljarden dollars)

Afrika $41,6

Azië $537,1

Caribisch gebied $10,8

Europa $962,4

Groot-China $509,7

Latijns-Amerika $134,4

Midden-Oosten $119,3

Noord-Amerika $1127,5