Independer waarschuwt voor grotere kans op ongelukken door wintertijd

De klok wordt dit weekend weer een uur teruggezet en dat heeft invloed op ons gedrag in de auto. Uit berekeningen van Independer blijkt dat er in november ruim één derde meer ongelukken gebeuren dan in een maand als mei waarin het langer licht is. “Dus juist in de wintermaanden is het belangrijk te weten welke auto’s het veiligste en onveiligst zijn”.

Expert autoverzekeringen Menno Dijcks legt uit “In november rijden weer meer mensen naar huis in het donker en je ziet dan ook dat de bij ons gemelde schades dan zo’n 36% hoger liggen dan bijvoorbeeld de maand mei waarin je vaak heen en terug in het licht kan rijden. Het slechtere winterweer kan hier natuurlijk ook een rol in spelen”.

Maar bij het slechtere weer kiezen veel Nederlanders juist voor de auto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer. In welke auto zit je dan het veiligst?“Dan kun je het beste in een Tesla Model S kunt zitten, want dat is de veiligste auto van de afgelopen drie jaar. De onveiligste auto, en dan hebben we het over de jaren 2020, 2021 en 2022, is de Renault Zoe”, vertelt Tim Roks auto-expert van AutoTrack. “Als we verder kijken dan staan er vooral veel auto’s van het ‘budgetmerk’ Dacia in de lijst van onveilige auto’s. Verschillende modellen van dit merk nemen de plaatsen twee tot en met vijf in.|

De meest onveilige auto’s van de afgelopen 3 jaar

Renault Zoe: 0 sterren

Dacia Spring: 1 ster

Dacia Jogger: 1 ster

Dacia Logan: 2 sterren

Dacia Sandero Stepway: 2 sterren

(2022, 2021, 2020, een analyse van Autotrack op basis van cijfers EuroNCAP)

Uit de landelijke ongevallenstatistieken blijkt dat op de vrijdag- en zaterdagavond de meeste ongevallen plaatsvinden met gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers. De minste ongevallen met letsel gebeuren dan weer op de woensdag tussen middernacht en zeven uur in de ochtend. “Het is opvallend om te zien dat er in de top vijf van veilige auto’s vooral elektrische auto’s en hybrides staan. De enige auto met een verbrandingsmotor is de Subaru Outback op nummer vier”, legt AutoTrack-expert Tim Roks uit.

De meest veilige auto’s van de afgelopen 3 jaar

Tesla Model S: 5 sterren

Tesla Model Y: 5 sterren

Lexus RX: 5 sterren

Subaru Outback: 5 sterren

Lexus NX: 5 sterren

(2022, 2021, 2020, een analyse van Autotrack op basis van cijfers EuroNCAP).

“Opvallend genoeg zijn het juist de veilige auto’s die duurder zijn in de verzekering. Auto’s zoals de Tesla en Lexus zijn vaak zwaardere auto’s. Die zijn duurder te verzekeren omdat er bij een ongeval met een zware auto vaak meer schade wordt veroorzaakt”, legt Independer expert Dijcks uit.

Ook wil je in de kille wintermaanden ook niet met pech langs de weg komen te staan. Het beste kun je dan in een BMW i3 zitten, want daarin heb je de minste kans op autopech. Ook het merk MINI doet het goed met de plaatsen twee en drie. Volgens de statistieken heb je de meeste kans op autopech in een Ford S-Max, gevolgd door een Renault Clio.

De 5 auto’s met het minst vaak pech

BMW i3 (2019-2020)

MINI (2019-2020)

MINI Countryman (2019-2020)

BMW X1 (2019-2020)

BMW X2 (2019-2020)

(een analyse van Autotrack op basis van cijfers ADAC)

De 5 auto’s met het vaakst pech

Ford S-Max (2016-2017)

Renault Clio (2014-2015)

Opel Insignia (2016-2017)

Toyota CH-R (2018-2019)

Smart Forfour (2017-2018)

een analyse van Autotrack op basis van cijfers ADAC