IFV-onderzoek wijst uit: Het aantal doden kan fors dalen als het brandgedrag van bekleed meubilair en matrassen wordt verbeterd

​Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 30 en in Europa ongeveer 5.000 mensen bij woningbranden. Meer dan een derde van deze branden begint in bekleed meubilair of een matras. Het aantal doden kan fors dalen als het brandgedrag van bekleed meubilair en matrassen wordt verbeterd, stelt de Brandweeracademie van het IFV, dat in opdracht van Koninklijke Auping B.V. impressietesten uitvoerde met nieuwe en conventionele matrassen. 

Koninklijke Auping B.V. heeft een nieuw matras ontwikkeld dat is samengesteld uit andere materialen. Dit matras is ontwikkeld vanuit het oogpunt van duurzaamheid en circulariteit, maar het heeft ook een verwacht positief effect op het brandgedrag van het matras. Om het verschil in brandgedrag te bepalen heeft de Brandweeracademie zogenoemde impressietesten gedaan. Hiervoor zijn het nieuwe matras en een conventioneel matras aangestoken met een sigaret en een crib 5, een kleine stapel houten latjes. 

Onderzoeksvragen

In het onderzoek ging het om de volgende vragen:

  • Wat is het brandgedrag in een slaapkameromgeving van nieuwe en conventionele matrassen van Auping als deze worden blootgesteld aan gebruikelijke ontstekingsbronnen, zoals een sigaret en een crib 5?
  • Wat is het effect op de vluchtveiligheid en overleefbaarheid in de slaapkameromgeving bij een brand in de nieuwe en conventionele matrassen van Auping?

Brandgedrag

Met beide matrassen is één test uitgevoerd met de deur open en één test met de deur gesloten. Uit de testen blijkt dat het nieuwe en het conventionele matras niet worden ontstoken door een sigaret. Het brandgedrag bij een ontsteking met crib 5 verschilt sterk bij het nieuwe en het conventionele matras. Het nieuwe matras draagt niet echt bij aan de verbranding. Het conventionele matras daarentegen brandt fel en intens: binnen 10 tot 17 minuten is het matras nagenoeg volledig weggebrand (bij deur open en deur dicht). Het conventionele matras produceert voldoende warmte om andere brandbare objecten in de kamer tot ontbranding te brengen (vooral bij de test met de deur open).

Vlucht- en overlevingsmogelijkheden

Dit verschil in brandgedrag is ook terug te zien in het verschil in vlucht- en overlevingsmogelijkheden. Bij het nieuwe matras heeft een persoon in dit onderzoek een oneindig lange tijd om te vluchten en te overleven. Bij het conventionele matras dat brandt, is er een belemmerde ontvluchting na 3 – 8 minuten, een levensbedreigende situatie na 4 – 9 minuten en een fatale situatie na 5 – 12 minuten (afhankelijk van de doelgroep, meethoogte en de stand van de deur). Slechts één conventioneel matras dat brandt, is voldoende om een fatale situatie te veroorzaken in een kamer van 14 m2.

Download het rapport Impression test mattresses

Rapport Impression tests mattresses