Helft MKB-ers krijgt te maken met cybercriminaliteit; bijna een kwart maakt zich zorgen over digitale veiligheid


De helft van alle MKB-bedrijven krijgt te maken met een vorm van cybercrime, bijna een kwart (23%) maakt zich zorgen over digitale veiligheid. Daarnaast komen MKB-ers gemiddeld pas na 191 dagen er achter dat zij het slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. en denkt meer dan twee van de vijf (43%) dat zijn bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Dat zij enkele feiten en cijfers met betrekking tot cybersecurity in het MKB van Avéro Achmea. Daaruit blijkt verder dat de gemiddelde schade van een cyberincident 78.700 euro bedraagt en de economische schade voor het MBB is jaarlijks één miljard euro en voor het gehele bedrijfsleven zelfs  het tienvoudige: 10 miljard euro

Over de cyberrisico’s van u meldt Avéro Achmea dat er in 2017 bij MLJB-bedrijven meer dan 10.000 meldingen van een datalek zijn geweest, dat bij 47% apparaten met persoonlijke gegevens zijn kwijtgeraakt of gestolen en dat het datalek het bij 14% kwam doordat er gegevens zijn verstuurd naar de verkeerde ontvanger.  Negen van de tien malware-besmettingen vinden plaats via e-mail en de cyberaanvallen worden steeds gerichter en steeds vaker op een specifiek persoon die bij de juiste gegevens kans. Ruim een derde (37%)  van de MKB-bedrijven heeft wel eens een phising mail ontvangen, waarbij één op de vijf medewerkers hier ook daadwerkelijk op heeft ‘geklikt’.  Een andere opmerkelijke uitkomst: de helft van de door cybercrime getroffen MKB-ers onderneemt vervolgens geen actie. Daarnaast loopt 43% van de bedrijven kans op een ICT- of softwarestoring, maar heeft bijna een kwart (24%) nog altijd geen antivirus-software.

Met betrekking tot cyberrisico’s in de toekomst stelt Avéro Achmea dat er meer focus komt op MKB en zorginstellingen vanwege de verouderde of geen veiligheidsmaatregelen. Daarnaast  zullen cybercriminelen vaker kunstmatige intelligentie gaan inzetten om sneller kwetsbaarheden te ontdekken. Tot slot meldt de verzekeraar dat twee derde (67%) van de bedrijven geen ondersteuning heeft van derden om hun cyberrisico te managen.