Duitsland: Ruim 100 miljoen euro schade door opgeblazen geldautomaten; schade aan pand hoger dan gestolen geldbedrag


Jarenlang zijn steeds meer geldautomaten in Duitsland opgeblazen door criminele bendes. schade: ruim Dit veroorzaakt veel materiële schade: 110 miljoen euro. Opmerkelijk gegeven: de schade door het opblazen aan het pand was hoger dan het geldbedrag dat hierbij ontvreemd werd, meldt het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.

Van een gestaag toenemend aantal gevallen van explosies bij geldautomaten heeft de verzekeringssector voor het eerst schadecijfers verzameld. Dienovereenkomstig lag de totale schade in Duitsland in 2022 ruim in de driecijferige miljoenreeks. Opmerkelijk: het gestolen geldbedrag was beduidend minder dan de schade aan het pand. “Voor elke euro die contant wordt gestolen, is er twee tot drie euro aan bijkomende schade aan gebouwen en andere infrastructuur”, zegt GDV-adjunct-directeur Anja Käfer-Rohrbach. “In totaal gaven verzekeraars ruim 110 miljoen euro uit aan schade veroorzaakt door opgeblazen -geldautomaten. Hiervan was zo’n 30 miljoen euro in contanten.”

Er zijn ongeveer 55.000 geldautomaten in Duitsland. Vorig jaar registreerde de politie 496 gevallen van explosies bij geldautomaten, een nieuw hoogtepunt. In 2021 waren er ruim 100 gevallen minder. Om de professionele daderstructuur achter de ATM-explosies te bestrijden, lanceerde federaal minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser vorig jaar een initiatief. Naast de politie en het bankwezen hebben ook de verzekeraars een overeenkomstige verklaring ondertekend. De verzekeringsbranche houdt zich bezig met schadepreventieconcepten die zaakschade beperken en persoonlijk letsel zoveel mogelijk voorkomen. 

GDV technische gids met preventieve maatregelen

De GDV heeft de preventieve maatregelen ter bescherming van geldautomaten samengevat in een technische gids. Deze variëren van nachtelijke vergrendeling van de zelfbedieningsfoyers tot de installatie van inbraakalarmsystemen en videobewaking tot kleursystemen voor bankbiljetten, het terugdringen van de contante voorraden en het gericht selecteren van locaties voor geldautomaten.

Omdat kredietinstellingen vaak het doelwit zijn van criminelen, hebben zij een speciale verzekering nodig, die ook het verlies van geld en waardevolle spullen omvat. Hier legt de GDV uit hoe deze verzekeringsoplossingen eruit kunnen zien.